Bråte ligger på en gata med förstörda hus.
Förödelsen var stor i Roseau, Dominica, efter orkanen Maria drog fram. Foto: AFP/TT

Minst 15 döda på Dominica efter orkanen Maria

Monsterorkanen Maria drog in över Dominica i tisdags och fortfarande är den lilla önationen avskuren från resten av världen.

Minst 15 människor har mist livet till följd av ovädret, enligt premiärminister Roosevelt Skerri.

– Så här långt har vi begravt 15 personer, säger premiärministern i ett uttalande i grannön Barbudas tv.

Den fattiga lilla önationen i Karibien, med cirka 72 000 invånare, var den första som nåddes av kategori 5-orkanen Maria i tisdags. Premiärminister Roosevelt Skerrit själv fick evakueras undan stormen när taket flög av hans hus. Det första dygnet efter att Maria slagit till mot ön saknades också premiärministern men i onsdags lämnade hans rådgivare Hartley Henry en rapport efter att ha talat med Skerrit på telefon.

"Han och hans familj mår bra. Dominica gör inte det. Sjukhusen har åkt på stryk. Vården klarar inte av situationen. Många byggnader som fungerat som skydd för människor har förlorat sina tak, vilket gör att vi har ett akut behov av presenningar och annat takmaterial. Vissa distrikt rapporterar total förödelse av hem, vägar och skördar. Sammanfattningsvis har ön ödelagts totalt", skriver Henry i ett uttalande som spridits av bland andra Dominica Hurricane Relief på Facebook.

Filmer som tidningen Antigua Chronicle publicerat visar hur byggnader förvandlats till kaffeved i de urbana områdena av ön. 95 procent av alla tak på ön beräknas ha blåst av, uppger Reuters.

Enligt Philmore Mullin, chef för Antigua och Barbudas nationella katastrofcenter, finns bara elektricitet tillgänglig via nödgeneratorer och bilbatterier.

– Skadorna är omfattande och spridda över ön. Vi känner till dödsfall, men vet inte hur många. Vi har hört att många människor saknas, men vi vet inte faktiskt inte så mycket just nu, säger han till CNN.

Flygplatsen och hamnarna är fortsatt stängda, men helikoptrar från Karibiska katastrof- och nödsituationsmyndigheten har lyckats landa för att leverera vatten, mat och skyddsmaterial, rapporterar The Guardian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".