Telia bekräftar böter på närmare 8 miljarder

Telia bekräftar att bolaget har nått en uppgörelse med amerikanska och nederländska myndigheter att betala 965 miljoner dollar (cirka 7,7 miljarder kronor).

Överenskommelsen sätter punkt för alla kända korruptionsutredningar och undersökningar som rör Telia Company, skriver Telia i ett pressmeddelande.

Telia betalade motsvarande 2,6 miljarder kronor i mutor i Uzbekistan, slår USA:s finansinspektion (SEC) fast.

"Med dagens uppgörelse sätter vi punkt för ett sorgligt kapitel i Telia Companys historia. Bolagets nuvarande styrelse och ledning har sedan 2013 arbetat hårt och ansvarsfullt för att förstå vad som gick fel, för att åtgärda brister, för att minimera risken för framtida misstag och för att stärka förtroendet hos alla våra intressenter", säger Telias vd Johan Dennelind i ett pressmeddelande.

USA:s finansinspektion har slagit fast att Telia brutit mot amerikansk lag.

"Från 2007 till åtminstone 2010 betalade Telia mutor till Myndighetsföreträdare A i Uzbekistan (exdiktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova, TT:s anm.) för att tillskansa sig och bedriva affärer som genererade mer än 2,5 miljarder dollar (20 miljarder kronor) i intäkter för Telia. Inom ramen för detta mutupplägg gjorde Telia olagliga betalningar för minst 330 miljoner dollar (2,6 miljarder kronor)", skriver SEC.

Det har sedan länge varit klart att Telia måste betala ett stort belopp på grund av de mutmisstänkta miljardaffärerna i Uzbekistan. Telia spådde för ett år sedan att det skulle bli ännu högre - 1,45 miljarder dollar.

– Men det är fortfarande ett otroligt högt belopp i kronor och ören. Det är en bot för korruptionsförseelser i mångmiljardklassen. Det är anmärkningsvärt, säger Thomas Heath, analytiker på Danske Bank, till TT.

 SEC skriver att man tagit hänsyn till att Telia har samarbetat med myndigheterna och sparkat tidigare ledning och styrelse.

Telia har sedan muthärvan avslöjades beslutat att sälja sin verksamhet i hela Eurasien-regionen men det har gått trögt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".