Personer firar på gata.
På gatorna firade oppositionsanhängare beskedet om nya val. Foto: Yasuyoshi Chiba/TT.

Omval till presidentposten skjuts upp i Kenya

Men oppositionen kan ändå bojkotta valet
1:05 min

I Kenya har landets valmyndighet meddelat att omvalet till presidentposten skjuts upp och ska hållas den 26 oktober.

Beskedet kom efter att landets valmyndighet, IEBC, på onsdagen fick insyn i alla de brister högsta domstolen fann vid förra valet och som gjorde att valet ogiltigförklarades. Den officiella förklaringen är nu att myndigheten behöver mer tid för att komma till rätta med alla brister och att omvalet därför flyttas från 17 oktober till 26 oktober.

Det franska företag som levererar valets it-system har också meddelat att de behöver mer tid.

Men ännu en orsak är den politiska kris som utvecklat sig efter domstolens beslut. Sittande president Uhuru Kenyatta har i skarpa ordalag ifrågasatt domstolens beslut att ta ifrån honom segern och kallat det ett "domstolarnas tyranni".

Samtidigt har oppositionen med Raila Odinga i spetsen ställt en rad krav för att inte bojkotta omvalet. Bland annat att ledande personer ur valmyndigheten ska sparkas, och att det franska it-företaget ska bytas ut – samma företag som nu är i full färd med att förbereda för ett nyval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".