Kvinna i blå kavaj.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Theresa May i Florens – håller tal om Brexit

Förväntas föreslå en tvåårig övergångsperiod.
1:55 min

I dag håller den brittiska premiärminister Theresa May ett tal i Florens om Storbritanniens utträde ur EU. Talet beskrivs i brittiska medier som det viktigaste hittills för May.

Efter en vecka med politiskt kaos i Storbritannien har det blivit dags för premiärminister Theresa May att åka till Italien och Florens för att försöka lösa upp knutarna i EU-förhandlingarna.

Den troliga förklaringen till att hon valt Florens är att hon vill visa att hon talar till EU:s ledare och inte till chefsförhandlaren Michel Barnier eller det brittiska folket.

Målet med talet är att få EU:s ledare att gå med på att inleda förhandlingar om ett framtida handelsavtal med Storbritannien redan i höst. Något som nästan setts som en omöjlighet med tanke på att förhandlingarna i övrigt gått så trögt.

EU har till exempel krävt att Storbritannien ska visa sig vara berett att betala en kraftig nota för utträdet ur EU. En fråga som river upp känslor i den brittiska regeringen.

Enligt brittiska medier väntas May i dag berätta att Storbritannien kan tänka sig en övergångsperiod på två år efter utträdet. Under den tiden ska britterna fortsätta att fylla sin kvot i budgeten. Det skulle innebära omkring 20 miljarder euro.

Det är en summa som kommer att framstå som mycket låg för EU, men högre än så kan inte May gå i nuläget. Hon är för pressad av starka krafter i sin egen regering, som till exempel utrikesministern Boris Johnson.

Även bland vanliga britter är det många Brexitanhängare som vill att May ska vara hård i sitt tal. Jim Moran från Stoke-on-Trent tycker inte att hon ska fjäska för EU utan visa att Storbritannien klarar sig på egna ben.

– Jag vill att hon ska vara betydligt mer positiv om framtiden för Storbritannien och göra klart att vi inte kommer låta oss styras av EU, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".