Kim Jong-Un: Trump olämplig att leda USA

2:15 min

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un svarar nu på Donald Trumps tal som han höll i FN i tisdags och kallar den amerikanske presidentens agerande för "mentalt stört". Samtidigt har Donald Trump skrivit under en ny presidentorder som innebär nya sanktioner mot Nordkorea.

I ett uttalande som förmedlades genom Nordkoreas statliga nyhetsbyrå sa Kim Jong-Un att Trump är "olämplig att leda USA" och att han uppvisar ett "mentalt stört beteende".

Kim Jong-Uns uttalande är ett svar på det tal som Trump höll i FN:s generalförsamling i tisdags. I talet sa Trump att USA kommer "totalförstöra Nordkorea" om USA tvingas försvara sig själv eller sina allierade.

Enligt Kim Jong-Un har president Trumps kommentarer övertygat honom att vägen han valt för Nordkorea är den rätta, och att han måste fullfölja den. Kim Jong-Un tillade att "en rädd hund skäller högre".

Tidigare under gårdagen meddelade Vita huset att man inför nya sanktioner mot Nordkorea.

Sanktionerna riktas bland annat mot personer och företag med affärskopplingar till landet; om ett företag har tillgångar i USA och samtidigt handlar med Nordkorea kan bolaget få sina tillgångar frysta.

Därtill kan internationella banker som möjliggör transaktioner för nordkoreanska staten förbjudas att göra affärer i USA.

Tanken bakom de nya sanktionerna är att strypa "Nordkoreas intäkter så att landet inte längre kan finansiera" sitt robot- och kärnvapenprogram, förklarade president Trump igår.

Trump sade också att kinesiska banker nu kommer sluta göra affärer med Pyongyang. Än så länge har den uppgiften inte bekräftats av Kina, men om uttalandet stämmer kan det bli kännbart för Nordkorea eftersom runt 90 procent av den nordkoreanska internationella handeln involverar Kina.

Trots det höga tonläget är USA:ss nya sanktioner ett tecken på att USA för tillfället väljer att fortsätta att sätta ekonomisk press på Nordkorea för att få landet att avsluta sitt robot- och kärnvapenprogram, till skillnad från att använda militära medel.

Tillsammans med de sanktioner som klubbats igenom i FNs säkerhetsråd är det de tuffaste straffåtgärderna som någonsin riktats mot Nordkorea.

Fernando Arias, New York
fernando.arias@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista