Tyskland valplakat. Foto: Thomas Kienzle/TT.
Valplakat i Tyskland. Socialdemokraternas Martin Schulz ser dock inte ut att ha många chanser mot Angela Merkel. Foto: Thomas Kienzle/TT.

Slutspurt i tyska valet

Många väljare fortfarande osäkra
2:00 min

De sex partier som har utsikt att komma in i den tyska förbundsdagen efter valet på söndag, möttes igår kväll i en sista tv-sänd valdebatt.
Sammandrabbningen gav en föraning om hur det kan låta med den nya partikonstellation som väntar i parlamentet.

För partiet Alternativ för Tysklands toppkandidat Alexander Gauland gick den mesta tiden åt till att avfärda kritik för de kontroversiella och avsiktligt provocerande uttalanden han gjort sig känd för.

Till exempel att statssekreteraren för integrationsfrågor socialdemokraten Aydan Özuguz, som är född i Hamburg men har turkiska rötter, borde dumpas i Turkiet.

När partiet, vars retorik domineras av främlingsfientlighet och islamofobi, för första gången kan räkna med att ta plats i den tyska förbundsdagen har alla andra partier klart deklarerat att de inte tänker samarbeta med AfD.

I de senaste opinionsundersökningarna har deras stöd ökat och enligt mätningarna kan de bli tredje största parti med över tio procent av rösterna.

Om den positionen kämpar också liberalerna FDP och de Gröna, som båda är tänkbara koalitionspartners för Angela Merkels kristdemokrater.

Politiskt står FDP visserligen närmast CDU men en koalition skulle också innebära en stor risk. Förra gången straffades de av väljarna och åkte ur parlamentet.

Den nye partiledaren Christian Lindner ser FDPs kommande roll som oppositionsledare i förbundsdagen. Det förutsätter att de blir större än AfD och att socialdemokraterna ingår ännu en stor koalition med kristdemokraterna och inget av det är givet.

Varken Angela Merkel eller socialdemokraternas kanslerkandidat Martin Schulz medverkade i debatten. Under valrörelsen har de bara mötts en gång öga mot öga i en tv-duell.

Medan SPD-ledaren kämpar mot vikande opinionssiffror pekas Merkel sedan lång tid ut som valets vinnare. Viktigt för valresultatet blir också hur den stora andelen väljare kommer att bete sig, som säger att de inte vet vem de ska rösta på eller om de överhuvudtaget tänker rösta i valet som för många redan tycks avgjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".