Fem av de 197 hushåll som blev hemlösa i och med branden i Grenfell Tower har flyttat in i nya permanenta boenden. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio.
1 av 2
Fem av de 197 hushåll som blev hemlösa i och med branden i Grenfell Tower har flyttat in i nya permanenta boenden. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
Zita Holbourne är medgrundare av paraplyorganisationen BMELawyers4Grenfell. Foto: : Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio.
2 av 2
Zita Holbourne är medgrundare av paraplyorganisationen BMELawyers4Grenfell. Foto: : Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio.

Många fortfarande hemlösa efter branden i London

Tomassina Hessel: Viktigt att de ansvariga ställs till svars
1:59 min

Hundra dagar efter branden i Grenfell Tower i London, som dödade minst 80 människor, bor många av dem som drabbades fortfarande på hotell eller i tillfälliga boenden, rapporterar P3 Nyheter.

Tomassina Hessel bor fortfarande på hotell med sin treåring.

– Jag behöver få ett boende. Jag bor på hotell och har en tre år gammal son och det är svårt för honom, säger Tomassina Hessel.

Hon bodde i ett av låghusen nedanför Grenfell Tower, som också fick evakueras på grund av branden. Hon har sedan dess bott på tre olika hotell, där man varken laga mat eller tvätta.

Hon säger att hon som är vuxen kan anpassa sig, men att hennes treåring frågar: "Mamma, varför har vi inget hem?".

Hittills har 30 av de totalt 197 hushållen som blev hemlösa efter branden fått nya permanenta boenden, men bara fem har flyttat in. Resten bor fortfarande i tillfälliga lösningar, enligt siffror från Kensington and Chelsea Council.

Zita Holbourne är medgrundare av BMELawyers4Grenfell, en paraplyorganisation av icke-vita advokater och aktivister som hjälper dom drabbade.

Hon säger att ett stort problem är att många inte har förtroende för kommunen, Kensington and Chelsea, som ägde Grenfell Tower.

Det beror bland annat på att det sattes upp plattor på fasaden när Grenfell Tower renoverades förra året, plattor som visade sig vara brandfarliga och nu misstänks vara en av orsakerna till att branden spreds så fort.

– Folk hade uttryckt en oro för säkerheten i huset innan branden, klagat på utrymningsvägar och gasledningar och annat, men de brydde sig mer om hur huset såg ut från utsidan, säger Zita Holbourne.

Just nu utreds det hur branden kunde bli så katastrofal som den blev. Det är viktigt att dom ansvariga ställs till svars, säger Tomassina Hessel:

– För mig skulle det betyda rättvisa och det skulle sända en signal till de i maktposition att man inte kan komma undan med att vansköta saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".