Moderatledaren Fredrik Reinfeldt och statsminister Stefan Löfven, Socialdemokraterna. Foto: Jessica Gow/TT.
Tidigare moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt med Stefan Löfven i bakgrunden. Foto: Jessica Gow/TT

S KU-anmäler Fredrik Reinfeldt

0:53 min

Socialdemokraterna KU-anmäler tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt för vad de anser ledde fram till it-skandalen vid Transportstyrelsen.

– Om myndigheter outsourcar måste man ta it-säkerheten på allvar. Det beslutet som riksdagen tar 2011 verkställer sedan inte den borgerliga regeringen gentemot myndigheterna, säger riksdagsledamoten Hans Hoff (S) som står bakom anmälan.

– Jag menar att hade den borgerliga regeringen gjort det så hade vi senare inte hamnat i den situation vi har gjort med Transportstyrelsen. Och vid den tidpunkten var Fredrik Reinfeldt statsminister.

Är det just det som är poängen med det här, att Fredrik Reinfeldt ska komma till KU?

– Nej, poängen i sig är väl inte att det är just Fredrik Reinfeldt som kommer till KU utan det viktigaste här är att få klarhet i varför den borgerliga regeringen, där Fredrik Reinfeldt var statsminister, inte verkställde riksdagens beslut om att vid outsourcing av it-frågor så ska man ta it-säkerheten på allvar, säger Hans Hoff.

Hans Hoff har fått ett godkännande för sin anmälan av gruppledningen i konstitutionsutskottets socialdemokratiska grupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista