Bombdådet utanför Syndikalisternas lokal Foto: Polisen
Bombdådet utanför Syndikalisternas lokal. Foto: Polisen

Hovrättsdom om bombdåden i Göteborg – två får sänkt straff

Åtal mot tre män med kopplingar till nazistiska NMR
1:02 min

Hovrätten sänker straffen för två av de dömda männen med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen efter flera sprängningar i Göteborg i vintras. Domstolen skärper straffet för den tredje mannen.

Hovrätten sänkte i dag straffen för två av de tre män med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som i tingsrätten dömdes för en serie bombdåd i Göteborg under vintern.

En 23-årig man som i tingsrätten dömdes till åtta och ett halvt års fängelse frias från sprängdådet mot ett flyktingboende. Han får därför sänkt straff till sex och ett halvt år.

Även en 51-årig man dömdes i tingsrätten för dådet mot flyktingboendet, men frias nu även han på den punkten av hovrätten. Han dömdes i tingsrätten till fängelse i fem år men får nu sänkt straff till fängelse i två och ett halvt år.

Under explosionen vid flyktingboendet skadades en man allvarligt. 23-åringen och 51-åringen dömdes att betala knappt 200 000 kronor i skadestånd till mannen.

Eftersom männen frikänns för sprängningen behöver de nu heller inte betala något skadestånd till den skadade mannen.

Samtidigt som hovrätten alltså sänker straffet för de två äldre av de åtalade männen så skärper domstolen straffet för den åtalade 20-åringen.

Han dömdes i tingsrätten till fängelse i ett och ett halvt år. Hovrätten anser att han ska sitta ytterligare fyra månader i fängelse.

Männen åtalades för tre bombdåd i Göteborg mellan november förra året och januari i år. Två av bomberna, vid en lokal för Syndikalisterna respektive ett flyktingboende, detonerade.

Den tredje bomben, vid ett annat flyktingboende, utlöstes aldrig.

Bombdåden

11 november 2016: En bomb detonerade sent på kvällen utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. Materiell förstörelse, men ingen människa skadades.

5 januari 2017: En bomb detonerade vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. En anställd fick livshotande skador i sitt högra ben och har opererats tio gånger sedan händelsen.

25 januari 2017: En bomb upptäcktes på Lilleby Camping. Bomben detonerade aldrig men hade kunnat orsaka allvarliga skador.

TT

Källa: Förundersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".