Telia
Johan Dennelind (t.v.) nuvarande vd för Telia, överåklagare Gunnar Stetler (mitten) och Telias tidigare vd Lars Nyberg (t.h.). Foto: TT

Åklagare: Telia har betalat en renodlad muta

"Man måste följa hur pengarna har betalats över världen"
1:57 min

Överåklagare Gunnar Setler anser sig kunna bevisa att Telia varit medvetna om att pengarna för licensen i Uzbekistan inte har gått till staten, utan hamnat i privatpersoners fickor. Därför åtalas nu tre Teliachefer för mutbrott i Uzbekistan.

– Telia har betalat för myndighetsbeslut, det vill säga en renodlad muta, säger åklagaren.

– Det här konkreta ärendet började i Sverige i samband med att det blev känt efter Uppdrag gransknings avslöjande. I samband med det inleddes förundersökningen, säger åklagare Gunnar Stetler på en pressträff.

Han redogör för styret i Uzbekistan och att landet var känt för att vara drabbat av korruption.

Telias intåg på den uzbekiska marknaden gjordes då landet skulle växla från 2G-nät till 3G.

I ett affärsupplägg planerades förutsättningarna för att driva 3G i "ett litet skitbolag", utan någon verksamhet, för att kunna göra affärer med Telia och ryska mobiloperatören Vimpelcom, och för att pengarna sedan skulle kunna komma det Gibraltarbaserade enmansbolaget Takilant, till del, enligt åklagaren.

Enligt Stetler har det framkommit i förhör att Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans dåvarande ledare, har haft fullständig kontroll över telekommarknaden i landet.

– Den officiella person som skriver på alla papper är Gulnara Karimova. Hon är inte lobbyist i det här fallet utan beslutsfattare, säger Gunnar Stetler.

Takilant blev senare delägare i Telias uzbekiska verksamhet och Gulnara Karimova var den som hade kontroll över Takilants tillgångar.

Enligt åklagaren var det inte möjligt att göra affärer med Uzbekistan utan att gå via Gulnara Karimova.

Ungefär fem miljarder kronor har hamnat i Gulnara Karimovas ficka. Pengarna har kommit från Telia och Vimpelcom, säger Gunnar Stetler.

– Vår uppfattning är att Gulnara Karimova inte har kunnat agera själv utan acceptans eller godkännande från sin far Islam Karimov.

– De här aktuella transaktionerna började genom att Tero Kivisaari, före detta vice vd för Telia, föreslog, bland annat för Telias styrelse, ett engagemang i Uzbekistan och ett par andra länder, säger Gunnar Stetler.

Telias styrelse fick en dragning av ärendet och det konstaterades och beslutades att man behövde en lämplig partner i Uzbekistan.

Vid den tiden var Lars Nyberg ännu inte vd för Telia.

– Åklagarens inställning är att Tero Kivisaari har vilselett, eller underlåtit att lämna relevanta uppgifter, till styrelsen, säger Gunnar Stetler.

– När Lars Nyberg börjar är affärerna redan igång. Men vår uppfattning är att han fått tillräckligt med information för att förstå att det handlar om mutbrott, men han har ändå inte agerat, säger Gunnar Stetler.

Enligt honom insåg Telia våren 2007 att man behövde närma sig president Islam Karimov för att ta sig in på den uzbekiska marknaden.

Telia skrev ett brev till presidenten 2007 och samtidigt skrev en misstänkt i Uzbekistan ett mejl till presidenten. Gunnar Stetler menar att mejlen visar att man var tvungen att gå via Gulnara Karimova för att kunna komma in i Uzbekistan.

– För att sluta cirkeln, så i augusti förra året fick vi äntligen till Sverige de papper som hittades i schweiziska bankfack, det vill säga handlingar som visade att Takilant var Gulnara Karimova. Nu kunde vi visa att det var hon som fick de här pengarna, säger Gunnar Stetler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".