Åtal för grov våldtäkt via nätet

Åklagaren talar om allvarliga och grova gärningar
1:51 min

I dag kommer åtal mot en man i 40-årsåldern, som misstänks för grov våldtäkt mot barn via internet. Barnen, som alla bor utomlands, har hittats genom internationella poliskontakter.

Mannen ska, genom olika hot, fått barnen att utföra omfattande och skadliga övergrepp på sin egen kropp, men också på andra barn. Det handlar om strax under 30 barn och ungdomar, som alla bor i Canada, USA eller Storbritannien.

– Vi har bedömt att de gärningar som barnen fått begå mot sig själva är så allvarliga och så grova, att de bör rubriceras som våldtäkt och i vissa fall som grov våldtäkt mot barn, säger åklagaren Emelie Källfelt.

I den bevisning som finns har polisen hittat filmer som den misstänkte spelat in medan övergreppen pågått. Mannen kommer åtalas för bland annat grov våldtäkt och utnyttjande av barn för sexuell posering.

Mannen är sedan tidigare dömd för en rad sexualbrott, både mot unga flickor och vuxna kvinnor. Domarna gäller både vid fysisk kontakt och via nätet. Bland annat dömdes han i ett stort mål där han hotat ett 60-tal barn att via nätet ställa upp på vad som enligt svea hovrätt anses vara sexuella handlingar.

Senast i år dömdes han i för bland annat sexuellt ofredande och barnpornografibrott.

– Återfall är ju en sådan omständighet som domstolen ska ställning till när man bestämmer sig för vilken påföljd som är lämplig i det enskilda fallet.

Så ett längre straff?

– Som det ser ut nu är fängelse det enda alternativet för oss.

Åtalet nu handlar alltså om grov våldtäkt. Mannen erkänner delar av brotten, men kring andra delar säger han att han inte minns på grund av berusning. Rubriceringen grov våldtäkt i samband med sexuella övergrepp på nätet har testats tidigare, men inte lett till dom.

– Man har tidigare inte ansett att digitala övergrepp är så allvarliga som fysiska övergrepp. Det här är ett exempel på hur grova övergreppen kan vara trots att de begås via internet, säger Emelie Källfelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".