Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hillevi Hedman
Kalibers granskning visar att det framförallt är privatpersoner och löst sammansatta grupper som ägnar sig åt att på olika sätt förmedla räddningshästar från utlandet.

Räddningsaktioner av hästar får kritik

"Med facit hand ska man inte rädda en sådan häst."
2:36 min

Den tänkta räddningen kan förlänga ett lidande hos hästar som är sjuka eller skadade. Det finns också misstankar om djurplågeri kopplat till verksamheten kring så kallade "räddningshästar".

Det var förra sommaren som Hillevi Hedman tog hand om en häst från Holland. Och det här är hon inte ensam om. Fenomenet med så kallade räddningshästar syns främst på sociala medier, där bilder på de här hästarna läggs upp. Personen som lagt upp bilden erbjuder sig ofta att hjälpa till med förmedling och transporter - och den som vill ta hand om en räddningshäst kan ta kontakt med personen.

Kaliber har granskat verksamheten och har hittat omkring 30 räddningshästar som har kommit till Sverige med kroniska skador eller allvarliga smittsamma sjukdomar sedan hösten 2015 - framförallt från Nederländerna och Österrike.

En uppskattning är att det totalt har kommit mellan 200 och 400 räddningshästar under den här perioden. Och hästen som Hillevi Hedman tog hand om var inte i det skick som hon trodde.

– Då är det alltså från haser och knäna så är det så tjocka förhårdnader av gammal skabb, han är sönderäten av skabb.

Trots månader av behandlingar gick hästens liv inte att rädda. Och för flera av dem som har tagit hand om räddningshästar har det slutat med en död häst och veterinärräkningar på tiotusentals kronor. Dessutom har lidandet för hästar förlängts och smittsamma sjukdomar spridits. Transporterna av räddningshästar har också varit ett problem och det pågår en förundersökning om djurplågeri mot en chaufför när han körde hästar från Holland till Sverige.

Djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund, på länsstyrelsen i Skåne, är kritisk till räddningsaktionerna.

– Men ska man göra det ska man göra det på ett korrekt sätt, man ska transportera djuren på helt korrekta sätt, med dom vilotider på både chaufför och hästar som krävs.

Kalibers granskning visar att det framförallt är privatpersoner och löst sammansatta grupper som ägnar sig åt att på olika sätt förmedla räddningshästar från utlandet. Men det finns också en förening, Rescue Horses.  Föreningens ordförande Sofia Hellberg tycker dock inte att Rescue Horses har något ansvar för i vilket skick räddningshästarna är när de kommer till Sverige.

- Vi förmedlar en kontakt mellan köpare och säljare. Jag säger till en intresserad köpare att du bär hela ansvaret själv.

Tycker du inte att ni har något ansvar där?

– Nej.

Kan du förstå om andra kan tycka att ni har ett visst ansvar?

– Vi har varit jättetydliga med det från början. Du köper liksom en häst på postorder och det kan komma vad som helst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".