En kvinna står
1 av 2
Storbritanniens premiärminister Theresa May håller tal i Florens i Italien. Foto: AP/TT
Bildkollage med Theresa May och en kvinna med ett plakat.
2 av 2
Britter boende i Italien har samlats för att demonstrera inför Theresa Mays tal i Florens. Foto: AP/TT

Theresa May i Florens vände sig till EU

Vill att EU-medborgare ska få bo kvar i Storbritannien
1:42 min

Storbritanniens premiärminister Theresa May vill att EU-medborgare från andra länder ska få bo kvar i Storbritannien med samma rättigheter som i dag även efter en Brexit. Det sade hon i ett tal i Florens i dag.

May vill också att EU ska gå med på en övergångsperiod på omkring två år efter det att Storbritannien formellt lämnat EU i mars 2019.

Under den tiden ska samma regler som i dag gälla för Storbritannien, för att göra det enklare för företag och myndigheter att anpassa sig till livet efter en Brexit.

Under perioden ska Storbritannien också betala in till EU:s budget, som tidigare, omkring tio miljarder euro per år.

May sade också att Storbritannien tänker göra rätt för sig och betala för sina åtaganden som gjorts före utträdet.

Det är oklart om det innebär att Storbritannien är berett att betala mer än de cirka 20 miljarder euro som EU vill ha betalt för Brexitnotan för att gå vidare med förhandlingar om ett handelsavtal.

May upprepade också i sitt tal att hon vill att EU-medborgare som arbetar i Storbritannien ska få stanna kvar med samma villkor som i dag, förutsatt att britter får stanna kvar i andra EU-länder efter en brexit.

En stor del av talet ägnades också åt ett framtida handelsavtal med EU. May föreslog att en ny neutral institution upprättas som ska lösa handelstvister mellan EU och Storbritannien i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".