Mexiko
Foto: RONALDO SCHEMIDT

Efter jordbävningen i Mexiko – krav på att politiker donerar kampanjpengar till drabbade

"Vi har alla hjälpt till och vad har de gjort?"
1:27 min

I Mexiko växer kraven på att de politiska partierna ska donera pengar till de drabbade efter jordbävningen i tisdags, som hittills krävt 286 dödsoffer. Det är presidentval i Mexiko nästa år, och flera partier lovar nu att ge bort en del av sin kampanjkassa till återuppbyggnadsarbetet.

– Om vi ska ge bort en del av kampanjkassan så behöver vallagen ändras, och det hinner vi inte innan valet, sa senatorn för PRD Angelica de la Peña, när kongressen debatterade förslaget att partierna ska ge bort en del av sina kampanjpengar till offren för jordbävningen.

Redan efter jordbävningen i södra Mexiko för två veckor sedan kom krav på att partierna borde donera en del av de statliga bidrag de får för att bedriva valkampanjer till återuppbyggnadsarbetet.

Efter skalvet i centrala Mexiko i tisdags växte kraven på att partierna bidrar, särskilt eftersom vanliga mexikaner flockats till hjälpcentren för att donera vatten, mat och pengar till offren för jordbävningen.

Politikerna har nu börjat inse att det kan straffa sig ifall de uppfattas som giriga. Presidentkandidaten Andres Manuel Lopez Obrador, som leder i opinionsmätningarna, har lovat att hans parti ska ge bort 50 procent av sina kampanjbidrag, och regeringspartiet PRI har sagt att de kan donera 25 procent. Men för många mexikaner är det inte tillräckligt.

– Om politikerna inte tar medborgarnas krav på allvar så kommer de förlora i valet. Vi har alla hjälpt till, och vad har de gjort? Ingenting, säger antropologen Estela Leñero, som leder en av frivilliggrupperna som hjälper jordbävningsdrabbade.

Mexiko håller val till presidentposten och kongressen 1 juli nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".