Malmö toppar häktningsligan

2:11 min

Malmö tingsrätt har hittills i år haft över 1 000 häktningsförhandlingar. Det är flest i landet.

– Vi är den fjärde största tingsrätten, men vi ligger i topp när det gäller antalet häktningsförhandlingar, säger Eva Wendel Rosberg, lagman och chef för Malmö tingsrätt. 

Fram till mitten av september i år har Malmö tingsrätt hållit 1 056 häktningsförhandlingar. Under samma tid har landets största tingsrätt, Stockholms tingsrätt, haft 770 sådana förhandlingar. 

Vid en häktningsförhandling beslutar domaren om en person som är misstänkt för ett brott ska häktas eller inte, i väntan på att polisen ska bli klar med sin utredning och att åklagaren kan fatta beslut om åtal.  

Förhandlingarna är prioriterade framför andra mål eftersom de handlar om personer som kan bli frihetsberövade. Många häktningsförhandlingar innebär att andra avgöranden som domarna arbetar med får vänta. 

– Det är klart att det är belastande för oss, säger Eva Wendel Rosberg. 

Allmänt sett har Malmö tingsrätt tyngre mål än många andra domstolar, anser Eva Wendel Rosberg.  

– Vi har inte mycket bötesmål, polisen prioriterar inte de enkla vardagsbrotten. Vi har skjutningar, vi har mord, vi har allvarlig kriminalitet i Malmö och där lägger polisen resurser. Då blir det en tyngre målstock, en tyngre kriminalitet som så småningom hamnar hos oss när det väcks åtal, säger hon. 

I slutet av den här veckan hade åklagarkammaren i Malmö 71 personer häktade, kammaren i Göteborg 55 och City åklagarkammare i Stockholm 36. De senaste åren har tingsrätterna i Malmö och Göteborg ofta legat i topp i statistiken för antalet häktningsförhandlingar. 

– Antingen är det så att Malmöpolisen och tullen griper fler personer och vi anhåller fler personer, än man gör i resten av Sverige, eller så är det så att de sitter längre tid här, säger Jenny Lindell, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Malmö. 

Nu på tisdag börjar en omfattande rättegång i Malmö tingsrätt i ett mål om grova bedrägerier och olaga dataintrång. Den man som är huvudåtalad i målet har suttit häktad i nästan ett år och omhäktats flera gånger innan han åtalades i måndags. 

Lagman Eva Wendel Rosberg säger att omhäktningsförhandlingarna blir fler när åklagarna måste invänta olika utredningar innan åtal kan väckas. De långa häktningstiderna som blir resultatet är ett bekymmer, anser hon.    

– Det kan inte rimligen bli så att man sitter längre häktad än vad straffet i slutändan kan bli om det blir åtal och det leder till en fällande dom, säger Eva Wendel Rosberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista