Man i kostym vid podium.
1 av 2
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Foto: Emmanuel Dunand/TT.
Kvinna
2 av 2
Theresa May. Foto: Maurizio Degl'Innocenti

Bryssel om Mays tal: Steg framåt

Bryssel om Mays tal: Steg framåt
1:01 min

Det var avvaktande reaktioner i Bryssel idag på den brittiske premiärministern Teresa Mays särskilda tal om hur Storbritanniens relation med EU ska bli efter att britterna lämnar unionen.

May manade till konstruktiva, pragmatiska samtal och en positiv förhandlingston, samtidigt som hon inte gick in på så många detaljer om vad hon menade.

Det anser i alla fall EU:s chefsförhandlare.

EU:s officiella kommentar kommer från chefsförhandlaren Michel Barnier och skriver i uttalande att "premiärminister Mays uttalanden är ett steg framåt men dom måste nu översättas till en mer exakt förhandlingsposition från den brittiska regeringen".

Barnier skriver också att "ju tidigare vi når en överenskommelse om principerna om ett ordnat utträde för britterna på dom olika områdena, och om villkoren för en eventuell övergångsperiod som britterna efterlyst, ju tidigare kommer vi vara redo att föra diskussioner i en konstruktiv anda om vårt framtida förhållande".

Med de här uttalandena som grund så är det många politiska bedömare här i Bryssel som anser att Mays tal inte alls fick det mottagande från EU-håll som hon hoppats på.

Och gruppledaren för den grupp där Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör i Europaparlamentet, är Manfred Weber. Han skriver i ett eget uttalande att i "huvudsak så bringar Premiärminister Mays tal inte någon större klarhet vad gäller positionerna från London. Jag är ännu mer orolig nu, skriver Manfred Weber.

Mer om Brexit

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".