Kvinna med män
1 av 2
Angela Merkel, i mitten. Foto: CHRISTOF STACHE
Martin Schulz
2 av 2
Martin Schulz Foto: JOHN MACDOUGALL

Angela Merkel mötte jubel – och burop

Angela Merkel mötte jubel – och burop
1:44 min

I kväll höll de båda rivalerna om förbundskanslerposten i Tyskland sina sista stora kampanjmöten innan valet på söndag. Angela Merkel mötte jubel och burop i München.

Socialdemokraternas ledare Martin Schulz mötte sina anhängare i centrala Berlin, där han försökte övertyga om att gå och rösta i detta val som många uppfattar som avgjort på förhand.

– På söndag har ni valet mellan en en förbundskanler som vägrar ta debatten om framtiden och en som kanske inte alltid är så diplomatisk men talar om vart han vill, sa Martin Schulz som under valrörelsen har kritiserats för att inte ha ett tydligt budskap, för att skutta från den ena frågan till den andra i hopp om att fånga väljarnas sympati.

Men allt eftersom tiden gått har opinionsmätningarna pekat neråt och den senaste visar historiskt låga siffror, strax över 20 procent för Tysklands äldsta och mest traditionsrika parti.

I bland annat Europafrågan och försvaret, där socialdemokraterna inte vill öka anslagen lika mycket som kristdemokraterna försökte Martin Schulz peka på skillnader mellan sig och förbundskanslern.
De längsta applåderna i ett för övrigt ganska avslaget valmöte fick han för skarpt avståndstagande från det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland som kan räkna med att komma in i förbundsdagen.

Bland åhörarna på Gendarmenmarkt fanns de som hoppas och tror på ett betydligt bättre resultat än vad sympatimätningarna hittills visat.
– Om alla går ut och kämpar för fler röster har vi goda chanser att få ett bra resultat, sa spd-medlemmen Mattias Ratscheid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".