Kvinna vid skrivbord
Anna Lindström, nationell verksamhetsutvecklare på polisens Nationella operativa avdelning, NOA. Foto: Polisen

Polisen inför nya metoder för att klara upp misshandelsfall

Samlar bevis med hjälp av videofilmning
2:18 min

Bristande rutiner hos polis och åklagare har drabbat dem som utsatts för misshandel i hemmet. Därför införs nya arbetssätt.

Bland annat ska polisen videofilma redan vid första utryckningen för att fler fall av misshandel ska klaras upp, säger Anna Lindström, nationell verksamhetsutvecklare på polisens Nationella operativa avdelning, NOA.

– Det här är ett stöd för dem som inte dagligen arbetar med de här ärendena. Till exempel de som arbetar på ingripande verksamhet eller i jourmiljö och som inte har det här som sitt dagliga arbete - att jobba med relationsvåld eller sexualbrott, säger Anna Lindström.

Polisen upprättar nu en checklista för de poliser som kan komma att få uppgiften att åka ut på ett larm där det förekommit våld i en relation eller ett sexualbrott.

Ofta kommer de larmen på kvällar, nätter och helger då poliser och åklagare med spetskompetens kan vara lediga. Därför är det viktigt att även personal som inte hanterar detta dagligen har ett stöd - en checklista om de absolut viktigaste arbetsmomenten.

Då handlar det bland annat om att videofilma förhör, noggrant samla in bevis på skador och få tillstånd om att ta del av sjukhusjournaler. Och när man fått ett medgivande - skyndsamt också hämtar in journalerna.

Det förekommer att de som polisanmäler misshandel har sökt vård tidigare - för motsvarande skador som utförts av samma gärningsman.

Det är inte heller ovanligt att de som anmält misshandel tar tillbaka sin polisanmälan och också senare nekar polisen att ta del av sjukhusjournaler.

Om polis och åklagare agerar enligt nya riktlinjer, så ska det leda till ett minskat lidande för dem som utsätts för våld och sexualbrott.

Men det ska också leda till att det finns tillräcklig bevisning för att lagföra en brottsling. Och då kan ett videoförhör komma att vara avgörande, säger Anna Lindström, polismyndighetens nationella verksamhetsutvecklare.

– Det kan hjälpa till att driva ärendena vidare, även om målsägande inte orkar fullfölja förundersökningen. Vad åklagaren kan göra då är att fortsätta driva de här ärendena - eftersom man ändå har målsägandes berättelse i ett första videoförhör, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".