Två lastbilar med missiler.
Den iranska roboten Khoramshahr (främre) vid en militärparad på fredagen. Foto: AFP/TT

Efter Trumps varning: Iran provskjuter

Iran har med framgång provskjutit en medeldistansrobot, rapporterar statliga medier i Teheran. Uppskjutningen kommer bara dagar efter USA:s president Donald Trumps hotfulla tongångar.

Statlig tv visar bilder på en flygande Khoramshahr-robot. Den presenterades så sent som i fredags, årsdagen av krigsutbrottet mot Irak 1980.

– Ni får tycka vad ni vill, vi kommer att stärka vår militära förmåga, sade president Hassan Rohani i ett tal i samband med fredagens militärparad.

Han lovade också uttryckligen att Iran ska fortsätta med kontroversiella ingripanden i andra länder.

– Oavsett vad ni säger ska vi försvara de förtryckta folken i Jemen, Palestina och Syrien.

Uppgörelsen med västvärlden 2015 om atomprogrammet tillåter robotsatsningar från Irans sida, om de inte bär kärnvapen. Därmed är Khoramshahr godkänd, menar Iran — medan USA tycker att Teheran-regimen bryter mot avtalets anda, eftersom robotarna kan anpassas för atomvapen.

President Trump beskrev i sitt tal i FN i veckan Iran-uppgörelsen som "en pinsamhet för USA". Ledningen i Teheran kallade han för "mördarregim".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".