Människor med plakat.
En koalition av oppositionspolitiker anordnade en demonstration i Lome på torsdagen. Foto: AFP/TT

Protester möts med våld i Togo

Folkligt uppror vänder sig mot presidenten
1:53 min

Ännu ett land i Västafrika skakas av protester mot en långsittande regim. I Togos huvudstad Lomé fylls nu gatorna varje dag av demonstranter som vill få bort en av Afrikas längst sittande familjer från makten.

Det har varit högljudda protester som dragit fram längs gatorna i huvudstaden Lomé och på flera andra håll i det lilla västafrikanska landet Togo de senaste dagarna.

Det folkliga upproret har pågått en tid, för två veckor sedan stod över 100 000 personer på gatorna i Lomé och i veckan har det varit flera tio tusentals. Säkerhetsstyrkornas svar har varit brutalt – i veckan dödades flera demonstranter och många har skadats.

Protesterna riktar sig mot presidenten Faure Gnassingbe, som man menar inte har rätt att ställa upp i fler val efter att ha regerat landet sedan 2005. Nyligen röstade parlamentet genom en ändring av konstitutionen som tillåter att Gnassingbe sitter kvar till 2030 - en omröstning oppositionen bojkottade. Deras krav är i stället en återgång till 1992 års konstitution – som begränsar presidentens makt.

Men missnöjet sträcker sig längre tillbaka än så. Faure Gnassingbes far, Gnassingbe Eyadema, var Afrikas längst sittande ledare och styrde Togo från 1967 till sin död 2005, då sonen tog över i val som många ansåg vara riggade och där hundratals människor dog i de efterföljande protesterna.

50 år med samma hårdföra familj vid makten och brist på fria val har alltså åter igen väckt folklig vrede i Togo, och i veckan som kommer har oppositionen planerat för ännu fler demonstrationer.

Situation i Togo för tankarna till ett annat litet land i Västafrika, Gambia, där omfattande protester i början av året tvingade president Yahya Jammeh avgå efter att ha förlorat ett val, men vägrat lämna makten efter 22 år som president. Många undrar nu om ännu en långsittande regim i Västafrika snart kommer att falla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".