En man står med valmaterial.
1 av 2
Tyska partiet AfD:s valstånd i staden Bitterfeld. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
Människor går framför valplakat.
2 av 2
I Tyskland pågår kampen om de väljare som ännu inte bestämt vad de ska rösta på. Foto: AFP/TT

Kamp om osäkra väljare inför valet i Tyskland

Små partier mobiliserar för att vinna röster
2:05 min

I det tyska valet kämpar partierna nu för att vinna de osäkra väljarnas röster inför valet i morgon. Omkring 30 procent av väljarna har enligt tyska opinionsmätningar fortfarande inte bestämt sig. Det gör att valresultatet för många partier är svårt att förutsäga.

Sveriges Radios Daniel Alling har tagit tempen bland väljare i staden Bitterfeld, söder om Berlin.

En av dem är Mario som på torget i Bitterfeld säger att han tittat igenom flera valprogram men fortfarande inte bestämt sig för hur han ska rösta.

Han är en av många osäkra väljare som partiernas valarbetare nu kämpar för att locka till sig.

– Det enda jag vet är att jag i alla fall inte kommer rösta på AfD, säger en annan Bitterfeldbo, Friedrich Seik.

Bitterfeld är dock en av de starkaste valkretsarna för AfD i Tyskland.

Simona, som inte vill säga vad hon ska rösta, säger att många här är arbetslösa och missnöjda och det är en faktor som gör att många här röstar på just AfD.

Kampen om tredjeplatsen i det tyska valet, positionen som största oppositionsparti och de många osäkra väljarna har gjort den tyska valrörelsen intensivare de sista veckorna.

Samtliga mindre partier har mobiliserat kraftigt på slutet för att vinna de osäkras röster. Inte minst vänsterpartiet Die Linke.

– Det är upprörande att den ända skillnaden mellan regeringspartierna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna, är hur mycket de ska minska pensionerna med, sa vänsterpartiets främste kandidat i valet, Sarah Wagenknecht i sitt sista valtal på fredagen.

Die Linke har legat över tio procent på sistone och ser ut att gå framåt.

Just sociala frågor, som pensioner och vårdfrågor, är exempel på teman som de mindre partierna siktat in sig på för att dra till sig de osäkra.

– Många är upprörda över att många vallöften från de senaste regeringarna, till exempel när det gäller pensionerna, inte har genomförts, säger Friedrich Seik i Bitterfeld.

Mer om Valet i Tyskland 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".