kvinna vid bort
Maria Badia i Cutchet, biträdane utrikes- och EUminister i Kataloniens regionregering vill ha internationell medling i Katalonienfrågan. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio

Katalansk minister till Ekot: Det är omöjligt att diskutera med Madrid

Katalansk minister till Ekot: Det är omöjligt att diskutera med Madrid
2:12 min

I Barcelona hotar domstol med åtal mot arrangörerna av de senaste dagarnas protester mot gripandena av folkvalda politiker och tjänstemän.

Den spanska regeringen anklagar de katalanska organisationer som ligger bakom protesterna för uppvigling, men den katalanska regionregeringen går ändå vidare med sin kampanj för att få till stånd en folkomröstning om självständighet den första oktober.

Ekot har fått en exklusiv intervju med den katalanska biträdande utrikes- och EU-ministern Maria Badia i Cutchet. Hon efterlyser internationellt stöd.

– Vi vill se en medling i frågan om Katalonien, helst på EU-nivå, säger Cutchet när hon tar emot på sitt kontor i den historiska delen av Barcelona.

Med internationell medling skulle konflikten erkännas på en högre nivå där den spanska regeringen Rajoy skulle tvingas till samtal. Men hittills anser EU att den infekterade frågan ska lösas i inrikespolitiskt i Spanien.

Den katalanska regionregeringens beslut att gå till botten med frågan om folkomröstning har lett till att man har ändrat regionala lagar för att kunna genomföra en bindande folkomröstning om självständighet.

Det har provocerat den spanska regeringen, som menar att spansk lag gäller och att en folkomröstning är olaglig. Under veckan har spansk polis gripit katalanska politiker, beslagtagit valmaterial och att minst 5 000 spanska poliser har skickats hit för att, som de heter, upprätthålla lag och ordning i Katalonien.

Maria Badia i Cutchet är inte förvånad.

– Detta är vad man kan förvänta sig av Madrid. Det är omöjligt att diskutera med dem, anser hon.

Den katalanska regionregeringen vill försöka tvinga fram en förändring och håller fast vid att en folkomröstning ska genomföras nästa söndag.

Den katalanska regionregeringen anser att det är möjligt att hålla en folkomröstning, även inom den nuvarande spanska grundlagen.

– Det enda som skulle kunna stoppa planerna på en folkomröstning nu är ett konkret förslag om en dialog, säger hon. Ett samtal om en folkomröstning där båda parter visar en förhandlingsvilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".