Oenighet om nytt jordskalv i Nordkorea

Ett skalv i Nordkorea i dag var av en "ovanlig" typ, meddelar kärnvapenövervakaren CTBTO, som dock ännu inte kan avgöra orsaken. Enligt Sydkorea var det naturligt, enligt Kina en "misstänkt explosion".

Myndigheter i Sydkorea uppmäter magnituden 3,0, och gick enligt nyhetsbyrån Reuters snabbt efter skalvet, klockan 10.30 svensk tid, ut med att det av allt att döma var naturligt, och alltså inte något nytt kärnvapenprov.

Kina anger preliminärt magnituden till 3,4 och beskriver det som en "misstänkt explosion". Platsen ska också vara misstänkt — ungefär samma som vid provsprängningen den 3 september.

CTBTO, en organisation som övervakar det internationella förbudet mot provsprängningar, kallar händelsen ovanlig.

"Analytiker studerar ovanlig seismisk aktivitet av mycket mindre magnitud i Nordkorea", skriver CTBTO-chefen Lassina Zerbo på Twitter. "Mer uppgifter kommer!".

USA hade ännu en timme efteråt inte registrerat något skalv alls.

När Nordkorea sprängde vad regimen kallade en vätebomb för tre veckor sedan var kraften väldigt mycket större, en magnitud kring 6. Då var mätinstituten i kringliggande länder snabbt överens om att smällen var "artificiell", alltså skapad av människan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista