USA:s president Donald Trump, Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Tobias Schulz/Samuel Saul Loeb/TT. Montage: Sveriges Radio.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Tobias Schulz/Samuel Saul Loeb/TT. Montage: Sveriges Radio.

Utrikespolitiken utanför fokus inför valet i Tyskland

Utrikespolitiken utanför fokus inför valet i Tyskland
2:19 min

I den tyska valrörelsen har utrikespolitiska frågor spelat en liten roll trots att landet de senaste åren har fått allt större betydelse på den internationella scenen. Vilken väg Tysklands fortsatta utrikespolitik tar kommer också att påverkas av vilken regering som kommer ut av valet, även om förbundskanslern av allt att döma förblir Angela Merkel.

– Särskilt i Europafrågor och för samarbetet med Frankrike, skulle det underlätta för Angela Merkel att leda ytterligare en stor koalition med socialdemokraterna, säger Volker Perthes, chef för den utrikespolitiska tankesmedjan Stiftelsen Vetenskap och Politik i Berlin.

– Liberalerna, FDP, som också kan bli en möjlig koalitionspartner skulle vara betydligt mindre kompromissvilliga vad gäller fördjupat samarbete inom valutaunionen och hjälpinsatser för svagare länder, som Grekland.

Under valrörelsen är det bara två utrikespolitiska frågor som har spelat en viss roll, det konfliktfyllda förhållandet till Turkiet och försvarsutgifter, där socialdemokraterna inte vill öka utgifterna i den takt som förväntas av Nato-länderna. Men för den kommande regeringen är det tre andra stora teman som kommer att prägla utrikespolitiken.

– Först och främst handlar det om relationen till USA under Donald Trump och de konsekvenser hans ledarskap får för hela världen. Viktigt blir också att styra upp EU på en gemensam kurs och stärka den viktiga alliansen med Frankrike så att alla andra följer med.

Den tredje utmaningen handlar, enligt Volker Perthes, om hur vi hittar likasinnade partners för att upprätthålla en internationell liberal ordning i världen.

Med Eurokrisen, sedan flyktingkrisen och ännu tydligare efter maktskiftet i Vita Huset, har förväntningarna ökat på Tyskland att spela en ledande internationell roll. Det har man först motvilligt men med tiden mer och mer aktivt accepterat, säger Perthes.

Det visar sig bland annat i militära insatser i helt nya områden, som Mali, och i diplomatiskt engagemang i flera krishärdar, som Ukraina, Iran-överenskommelsen och nu senast erbjuder sig Tyskland att medla i konflikten med Nordkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".