Bill English och Jacinda Ardern
Bill English och Jacinda Ardern Foto: TT/AFP/AP/Michael Bradley/Nick Perry

Vågmästare avgör val

Avgörs av populistpartiet Nya Zeeland Först.
1:56 min

Det kan ta veckor innan det blir klart vem som ska styra landet de tre kommande åren. Det kommer avgöras av populistpartiet Nya Zeeland Först.

Alternativen är den mycket färska partiledaren Jacinda Ardern som tog över partiledarskapet för socialdemokratiska Labour för bara en dryg månad sedan eller det sittande borgerliga Nationalistpartiet med premiärminister Bill English.

– Befolkningen har gett Nya Zeeland Först uppdraget att forma landets nästa regering, sa premiärminister Bill English på valvakan och lade till att han hoppas få inleda regeringssamtal med dess partiledare Winston Peters om några dagar.

För trots att det sittande borgerliga partiet Nationalisterna fick flest röster så nådde de inte de 61 parlamentsplatserna som krävs för att själva få bilda regering.

Men även Labour och dess nya partiledare Jacinda Arden vände sig mot Winston Peters med en uppmanande inbjudan till samtal.

– Se på hur många som sammanlagt röstat på oss, på er och på de Gröna. Folk röstade för en förändring, sa hon.

Om Labour, De Gröna och Nya Zeeland Först går ihop får de nästan hälften av alla röster vilket räcker för att få styra landet de kommande tre åren.

Populistiska Nya Zeeland Först och dess karismatiske ledare 72-årige Winston Peters har vid två tidigare tillfällen suttit i regeringen. En gång med Nationalisterna, då han blev landets vice premiärminister och en gång med Labour då som utrikesminster.

Den här gången kanske han kräver en ännu större roll, spådde den politiske reportern, Audrey Young, när jag träffade henne i Wellington vid valrörelsens början.

– Jag utesluter inte att han kommer spela ut de två stora partierna för att få bli premiärminister, i alla fall för en tid, sa Audrey Young.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".