Bildkollage med ett monument och flaggor samt porträtt på en man.
1 av 2
Hasan Turan, ledare för det största turkmenska partiet tänker bojkotta folkomröstningen. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
En man står med en mikrofon på en gata.
2 av 2
Sveriges Radios korrespondent Johan-Mathias Sommarström på plats i Kirkuk. Foto: Sveriges Radio

Oro för våld i Kirkuk inför kurdisk folkomröstning

"Ett omtvistat område som både Bagdad och Erbil vill ha"
1:56 min

På måndag röstar invånarna i den självstyrande Kurdistanregionen om självständighet från Irak.

Men valet uppskattas inte i Bagdad.

– Vi kommer att ta till nödvändiga åtgärder för att bevara enigheten i landet, säger Iraks premiärminister Haider al-Abadi enligt AFP.

Ett nytt kapitel kan skrivas i Mellanösterns historia på måndag. Då går invånarna i den självstyrande Kurdistanregionen till valurnorna för att rösta om självständighet från Irak.

Men omvärlden har protesterat och varnat för våldsamheter. Oljestaden Kirkuk beskrivs av olyckskorpar som en krutdurk där ett nytt krig kan starta.

– Folk är rädda. De vågar inte gå ut, de tror att det ska bli våldsamheter, säger turkmenen Mustafa Qadir.

Gator och butiker är tomma. Människor håller sig inomhus av rädsla för våld. Längs alla vägar vajar flaggor och vimplar, flest kurdiska men också en och annan irakisk, turkmensk och några shia-flaggor.

Om det ska bli våldsamt någonstans så är det här det börjar. Både Kurdistan och Irak gör anspråk på Kirkuk som länge varit påverkad av terror. Ett våld som drivits av välsignelsen och förbannelsen av framförallt oljerikedomen.

Hasan Turan är ledare för det största turkmenska partiet och han tänker bojkotta folkomröstningen.

– Vi tänker bojkotta folkomröstningen för vi anser att den är emot konstitutionen. Och vi anser att kurdernas beslut att Kirkuk ska omfattas av omröstningen bara kommer att innebära problem, säger han.

En hållning som inte ligger så långt ifrån Iraks premiärminister Haider al-Abadi. Under söndagen konstaterade han omröstningen om självständighet strider mot landets konstitution.

– Vi kommer att ta till nödvändiga åtgärder för att bevara enigheten i landet, säger han enligt AFP.

Under söndagen uppmanade även den irakiska regeringen andra länder att sluta köpa olja från den kurdiska regionen. Dessutom kräver man att Kurdistanregionen lämnar tillbaka kontrollen över gränsposteringar och internationella flygplatser.

Även grannländerna Iran och Turkiet har markerat sitt missnöje med den planerade folkomröstningen. Iran har stoppat alla flygningar till och från regionen och genomför en stor militärövning längs gränsen till det kurdiska området.

I Kirkuk är partiledaren Hasan Turan säker på att det blir våldsamt efter folkomröstningen.

– Självklart. Kirkuk är ett omtvistat område som både Bagdad och Erbil vill ha och det är olje- och gasrikedomen som gör att ingen är beredd att förlora det.

Utanför staden finns tusentals soldater från den Bagdadkontrollerade shiamilisen Hashd al Shabi, men staden kontrolleras av kurdisk peshmerga.

Många fruktar sammandrabbningar och så sent som i går kväll förstärkte peshmerga sin front söder om staden där shiamilisens närvaro är som störst.

Inte så konstigt att gatorna ekar tomma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".