Porträtt på en kvinna i Berlin
Ekots Tysklandskorrespondent Daniela Marquardt i Berlin Foto: Sveriges Radio

Tyskland går till val – regeringsfrågan ska avgöras

Ekots Daniela Marquardt följer valet på plats
1:22 min

Klockan åtta på söndagsmorgonen öppnade vallokalerna i Tyskland. Drygt 61 miljoner röstberättigade ska välja en ny förbundsdag för de kommande fyra åren.

Sedan en längre tid har opinionsmätningarna pekat på en säker seger för Angela Merkels kristdemokrater. Desto större är osäkerheten om vilken regeringen hon kommer att kunna bilda.

En intensiv valrörelse är nu till ända och en avgörande faktor för resultatet blir hur många som kommer att rösta.

Angela Merkels klara försprång framför hennes socialdemokratiske rival Martin Schulz har minskat intresset hos många väljare, vilket anses kunna gynna Alternativ för Tyskland (AfD), det unga parti som framför allt har profilerat sig med en islam- och främlingsfientlig retorik.

Men det faktum att ett parti med högerextrema strömningar kan räkna med att ta plats i det tyska parlamentet för först gången under efterkrigstiden har också fått övriga partier att mobilisera sina krafter och in i det sista försöka övertyga väljarna om att använda sin röst. Enligt de sista opinionsundersökningarna har AfD goda chanser att bli tredje största parti.

Om den positionen kämpar också liberalerna, FDP, som ser fram emot att återvända till parlamentet efter att de i det förra valet hamnade precis under femprocentsspärren och åkte ur förbundsdagen.

Också de gröna strävar efter att förbättra resultatet från förra valet och öka sina chanser att bli en en möjlig koalitionspartner för kristdemokraterna.

Även om förbundskanslerposten redan anses vikt för Angela Merkel i ytterligare fyra år räknar man med att det blir ytterst komplicerade koalitionsförhandlingar. Vallokalerna stänger klockan 18 och kort därefter väntas de första prognoserna.

Mer om Valet i Tyskland 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".