Hassain Muhammed Ershad bangladesh expresident
Bangladesh tidigare president Hassain Muhammed Ershad. Foto: Dar Yasin/AP & Alice Petrén/Sveriges Radio

Expresidenten: Ekonomiska skäl bakom etniska rensningen

FN: 75 procent av flyktingarna är kvinnor och barn
2:02 min

Hundratusentals rohingyer finns nu i Bangladesh efter att ha flytt från Burma. Anledningen ska vara att de är muslimer. Men i en intervju med Ekot säger Bangladesh tidigare president Hassain Muhammed Ershad att ekonomiska och politiska skäl ligger bakom den etniska rensningen.

– Det är inte religion som är motivet utan ekonomiska och politiska skäl bakom den etniska rensningen av rohingya från Rakhine staten i Burma, säger Bangladesh tidigare president Ershad.

Han äter frukost, omelett och apelsinjuice, när intervjun görs. Hans tidigare minister Zuaddane Ahmed ansluter och instämmer.

Rakhinestaten i Burma är rikt på mineraler, marmor, olja och gas. Områden där ska nu göras till en ekonomisk zon och för att locka investerare behövs mer stabilitet i området heter det. Säkerhetsläget och sammandrabbningar mellan buddister och muslimer är negativa faktorer för nya investeringar. Kina är redan en stor aktör där, liksom Ryssland och Indien.

Burmas militär har velat komma åt land i Rakhine. Detta har varit ett starkt motiv till den etniska rensningen som på en månad fått åtminstone en halv miljon rohingya att fly till Bangladesh undan beskjutning och nedbrända byar. Muslimer är inte heller önskvärda i Burma, statslösa och utan medborgerliga rättigheter.

75 procent av flyktingarna är enligt FN kvinnor och barn.

– Männen har skjutits. Det har synts på satellitbilder och detta är en grymhet av värsta sorten, säger Bangladesh tidigare president Ershad.

Han tror inte på möjligheten att FN skulle medverka till säkra zoner inne i Burma för rohingya, utan tror att det kommer att bli kvar i Bangladesh.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".