Anslag sitter på en dörr i en vallokal.
En vallokal i Berlin. Foto: Sara Sundberg/Sveriges Radio
VALET I TYSKLAND 2017

"Intresset för valet har ökat senaste veckorna"

"Röstandet har kommit igång rejält här"
1:43 min

Tysklands vallokaler har öppnat. Fram tills de stänger klockan 18.00 har drygt 60 miljoner tyskar möjlighet att rösta fram landets nästa parlament.

Angela Merkels kristdemokrater leder stort, men det finns andra spänningsmoment.

– Röstandet har kommit igång rejält här. Väldigt mycket folk är här och ska rösta. Det blir en sån där koncentrerad, högtidlig stämning som vi är vana vid från vallokaler i Sverige, säger Daniel Alling, Ekots utsände på plats i en vallokal i Berlin.

– Intresset har ökat för valet de senaste två-tre veckorna och det märks här i vallokalerna, säger Daniel Alling.

Ett av valets spänningsmoment stavas AfD — partiet som väntas ta högerpopulismen in i den tyska politikens finrum.

– Det är en väldigt viktig fråga naturligtvis. Det är första gången sedan andra världskriget ett sådant parti kommer in i den tyska förbundsdagen. Det skulle bli en stor förändring och särskilt om partiet får mer än de tio-elva procent som opinionsmätningarna har satt, säger Daniel Alling.

– Sen är naturligtvis en stor fråga hur mycket röster Angela Merkel och hennes parti egentligen får och vem ska hon bilda regering med. Så trots att det varit en sval valrörelse är det väldigt mycket som står på spel när vallokalsundersökningen kommer klockan 18, säger han.

Inför valet ser Angela Merkels kristdemokrater CDU och dess bayerska systerparti CSU med all sannolikhet ut att bli största parti, och Merkel sitter då kvar som kansler. Socialdemokraterna med Martin Schulz i spetsen ser ut att göra ett sämre val, möjligen sitt sämsta någonsin.

Så går valet i Tyskland till

61,5 miljoner av Tysklands 81,4 miljoner invånare är röstberättigade i valet till förbundsdagen, det tyska parlamentet. Varje väljare har två röster: en förstaröst (Erststimme) och en andraröst (Zweitstimme).

Förstarösten läggs på en kandidat i någon av Tysklands 299 valkretsar, som alla får skicka en representant till förbundsdagen. Detta val är ett så kallat majoritetsval i enmansvalkretsar, vilket innebär att bara en person per valkrets — den som får flest röster — skickas till Berlin, på ett så kallat direktmandat.

Andrarösten läggs på ett parti, närmare bestämt på en lista som tagits fram av partierna på delstatsnivå. Det här valet är proportionellt, och styr också hur många mandat i förbundsdagen ett parti sammanlagt får.

Om ett parti vinner fler direktmandat än det är berättigat till i förhållande till andelen andraröster får partiet så kallade tilläggsmandat. För att inte proportionaliteten ska gå förlorad får även andra de andra partier fler mandat, så kallade utjämningsmandat, till dess att fördelningen återspeglar resultatet av listvalet, alltså andrarösterna.

Systemet gör att antalet platser i förbundsdagen kan variera. Det lägsta antalet är dock 598. Spärren för att komma in i förbundsdagen är fem procent.

Vallokalerna är öppna kl 8.00—18.00.

Relaterat

Mer om Valet i Tyskland 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".