Georg Pazderski längst till höger.
Georg Pazderski längst till höger. Foto: JOHN MACDOUGALL

AfD: Vi är lyckliga över resultatet

AfD:s Georg Pazderski i Ekots valvaka
4:29 min

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna. För första gången sedan mer än femtio år tillbaka flyttar därmed ett parti från yttersta högerkanten in i det tyska parlamentet.

– Eftersom vi uppenbarligen är tredje största parti, så ska det bli tufft för nästa regeringen, sa Toppkandidaten Alexander Gauland på partiets valvaka till publikens jubel.

– Vi kommer att jaga dem, och vi kommer att återta vårt land och vårt folk.

Medan regeringspartierna har förlorat stort är AfD valets stora vinnare. Förra gången, i valet 2013, hamnade de med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren.

Den här gången har man tagit revansch.

Det goda resultatet kommer inte helt överraskande. Opinionssiffrorna de senaste dagarna har pekat på ett resultat upp till 13 procent.

Dessutom visade redan delstatsvalen i år och i fjol vart det lutade angående AfD. Partiet fick plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är AfD i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

AfD grundades 2013, med motstånd mot euron som viktigaste fråga. Än idag är euro-motståndet viktigt, bland andra krav som mer direkt demokrati t ex i form av folkomröstningar, familjens särskilda ställning och värnandet av tysk kultur.

Men allra störst för partiet är numera flyktingfrågan för partiet, som förde ett ganska undanskymt liv innan kulmen av flyktingkrisen kom hösten 2015 – och gjorde AfD större och större.

Att det kunde bli så, är till stor del även förbundskansler Angela Merkels fel, hävdar många i dag.

Visst var det rätt av Merkel att öppna gränserna hösten 2015, skriver i dag till exempel Süddeutsche Zeitung. Men när många problem blev uppenbara, räckte det inte längre med Merkels ihärdiga "Wir schaffen das" (Vi klarar det). Många människor kände sig lämnade i sticket – och gick över till AfD. 

Enligt tyska Public-Service-programmet Tagesschau verkar det bland väljare den här gången finnas en tendens liknande den i valet i Berlin i fjol: Den stora majoriteten röstade i AfD enligt en opinionsundersökning i ren protest – inte för att de var övertygade anhängare av partiet.

– Vi är lyckliga över det goda resultatet men vi vet också att det betyder mycket arbete för oss, säger Georg Pazderski, AfD-ordförande för Berlin, i Ekots direktsändning.

Han nämner eurokrisen, migrationsfrågor samt den inre säkerheten som hjärtefrågor.

– Partiet ska söka parlamentariskt samarbete, enligt Pazderski.

Pazderski tillbakavisar att det skulle finnas en närhet till högerextremism bland vissa medlemmar som nu kommer in i parlamentet.

Inte minst toppkandidaten Alexander Gauland har under senare tid fått mycket starka fördömanden. Till exempel när han sa att en ledande socialdemokrat skulle "dumpas" i Turkiet.

Jimmie Åkesson (SD) tycker att det ser bra ut för AfD:

– De är ett parti som driver ungefär samma frågor som vi gör, säger han till TT.

Samtidigt tror han att valet har varit bra för den tyska demokratin.

– Dels att nya partier får plats i det tyska parlamentet, dels att Socialdemokraterna verkar gå i opposition istället för den här storkoalitionen vi sett under flera år som egentligen inte är till gagn för demokratin långsiktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".