Angela Merkel, Jamaicas flagga
Angela Merkel har en del att fundera på. Foto: TT/Montage

Tuff utmaning för Merkel att bilda regering – kan bli en "Jamaicakoalition"

Vår korrespondent: En svår förlust för Merkel
3:23 min

Angela Merkel blir kvar som förbundskansler – men hennes parti CDU backar kraftigt. 

Samtidigt kom Socialdemokraterna med en överraskning: Partiet kommer att gå i opposition. Nu är det inte så många möjligheter kvar för hur en ny regering ska se ut. Allt lutar åt det som i Tyskland går under namnet "Jamaicakoalition".

"Jamaica-koalitionen" har i Tyskland fått sitt namn efter Färgerna i Jamaicas flagg: Svart, gul och grönt.

Inom den tyska politiken står dessa färger traditionellt för unionspartierna CDU/CSU, Liberalerna och De Gröna.

Modellen är oprövad än så länge på regeringsnivå för hela Tyskland.

Den har funnits i delstaten Saarland, där den har spruckit ganska nyligen, och finns nu i Schleswig-Holstein, sedan några månader tillbaka.

Både De Gröna och Liberalerna har  uttryckt beredskap att ingå i en ny regering. Dock tänker ingen av partierna att ge Merkel och den andra parten en alltför lätt match.

Utan en politik som gynnar klimatet och ett mer rättvist samhälle ska det inte bli en regering där De Gröna ingår sa partiets toppkandidat Cem Özdemir i tyska Public Service-nyhetsprogrammet Tagesschau. 

Och Katrin Göring-Eckardt, den andra av De grönas två toppkandidater, säger att partiet ska undersöka om det överhuvud taget finns tillräckligt med gemensamma ståndpunkter för att sätta sig i en koalition.

Liberalernas partiordförande Christian Lindner påpekar på Twitter att det krävs "en ny politisk kurs" om hans parti ska vara med och regera, och att förändringar väntar även inom partiet.

Tidningen Der Spiegel skriver att de små partierna nog skulle vara rädda att bli "undanskuffade" av Merkels unionspartier.

Dessutom finns det ganska stort motstånd mot "Jamaica" bland gräsrötterna i De Gröna och Liberalerna.

Konflikter finns inom miljöpolitiken: De Gröna vill avveckla kolbrytningen snarast möjligt och förbjuda dieselmotorn 2030. Detta motsätter sig FDP kraftigt.

FDP vill dessutom genomföra stora skattelättnader, vilket De Gröna är emot.

Liberalerna vill, precis som unionspartierna, att asylsökare som fått avslag snart ska avvisas; detta vänder sig De Gröna emot. 

Inte minst lär det dyka upp en rad konflikter inom Europapolitiken.

De Gröna och Merkels CDU är öppna för en EU-utvidgning, men detta är Liberalerna strikt emot. Liberalerna vill dessutom absolut inte ha någon egen budget för eurozonen och ingen ny finansutjämning mellan EU-länderna.

Enligt olika uppgifter lär Frankrikes president Macron redan vara orolig för en ny tysk regering med Liberalerna, skriver Der Spiegel.

Och hur ska det gå för Socialdemokraterna? Än är de inte helt uträknade – i alla fall enligt De Grönas Cem Özdemir: 

Alla, även SPD, måste vara beredda för samtal om hur det ska gå vidare, säger Cem Özdemir i Public Service-kanalen Phönix.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".