Ann Lindhe, Angela Merkel och Martin Schulz.
Ann Linde hoppas att de tyska regeringsförhandlingarna går fort, annars finns det risk för att det kommer att påverka EU-samarbetet. Foto: Anders Wiklund/TT och Gero Breloer/TT.

EU-minister Ann Linde besviken på tyskt valresultat

"Det kommer att bli svårt med regeringsförhandlingarna"
1:33 min

Det blev ett katastrofval för Socialdemokraterna, SPD, i gårdagens val i Tyskland. Sveriges EU-minister, socialdemokraten Ann Linde beklagar utgången av valet.

– Naturligtvis tycker jag att det är synd att socialdemokraterna har backat. Hela koalitionen har backat men vi ser att Merkel kommer att fortsätta och förhoppningsvis så blir det en ny regering men det kommer att bli svårt med regeringsförhandlingarna, säger Ann Linde till vår korrespondent i Bryssel.

Det blir utan socialdemokraterna. Vad betyder det här valresultatet för EU-samarbetet?

– Tyskland är oerhört viktigt för EU-samarbetet, inte minst nu med samarbetet med Frankrike. Jag hoppas att Merkel själv kommer att ha ett starkt grepp om EU-frågorna och fortsätta såsom Tyskland har gjort hittills.

Det var en märkbart tagen Ann Linde som jag träffar här i Bryssel, några timmar efter att valresultatet blivit känt. Hon är här i Bryssel inför dagens EU-ministermöte där diskussioner väntas om EU ska agera mot Polen men också om de svåra förhandlingarna om det brittiska utträdet ur EU.

Ann Lindhe hoppas att de tyska regeringsförhandlingarna går fort, annars finns det risk för att det kommer att påverka EU-samarbetet med dom kvarvarande 27 medlemsländerna och förhandlingarna om det brittiska EU-utträdet.

– Vi vet ju att Brexitförhandlingarna går ju inte särskilt bra nu och då vill man ju också ha ett Tyskland i full kapacitet. Det finns ju ingen som helst spricka i EU 27 men det kräver ju också att alla är hundraprocentigt engagerade i detta. Har man väldigt svåra regeringsdiskussioner, då vet man ju inte riktigt hur den framtida hur den tyska regeringen att se ut, säger EU-minister Ann Linde. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".