Kurdiska flaggor
1 av 4
Foto: Safin Hamed/TT.
Omröstning Kurdistan.
2 av 4
Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Omröstning Kurdistan.
3 av 4
Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Valloklal.
4 av 4
Röstningen pågår hela dagen, en indikation på resultatet kan komma ikväll. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Trots internationellt motstånd – i dag röstar Kurdistan om självständighet

Vår korrespondent: Allt tyder på att det blir ett rungande ja
2:06 min

I dag skrivs historia i Mellanöstern när den Kurdiska regionen och omtvistade områden i norra Irak går till folkomröstning om självständighet.
President Barzani tonade i går ned hoten från omvärlden men säkerheten har skärpts kraftig.

Samtidigt har många redan börjat fira folkomröstningen rapporterar vår korrespondent på plats.

Den syns och hörs överallt, reklamen för självständighetsomröstningen i dag. Radio, tv, längs vägar, på affischer och i butiker. Allt tyder på att det blir ett rungande ja till självständighet.

In i det sista pågår också omvärldens tryck. Turkiet hotar med både handelssanktioner och stängda gränser, Iran har redan stängt sitt luftrum för alla flyg till och från Kurdistan och centralregeringen i Bagdad hotar ta över alla kurdiska gränser och flygplatser och ber omvärlden att sluta handla med kurdisk olja.

Den kurdiske presidenten Barzani tonade ned hoten från omvärlden när han mötte internationell press i går och han sa att det säkert kan bli stökigt till en början men att allt kommer att normaliseras igen.

Det har spekulerats i om folkomröstningen i sista stund skulle skjutas upp, men president Barzani sa att man aldrig kommer att gå tillbaka till det misslyckade partnerskapet med Bagdad och han sa att Irak istället för att bli en demokrati som omfamnar alla sina folkgrupper blivit en sekteristisk stat.

Nu är det upp till invånarna att själva bestämma sa Barzani.

– Vi frågar folket i Kurdistan vad de verkligen vill, vi anser att det är det mest ärliga sättet att göra det på. Låta folket själva bestämma, sa Barzani.

Efter folkomröstningen kan det ta två år innan Kurdistan kan bli självständigt enligt presidenten, svåra förhandlingar med Bagdad väntar om ens centralregeringen är villig att förhandla.

Runt om i den kurdiska regionen och i flera omtvistade områden går alltså folk till valurnorna i dag. I den mest spända staden Kirkuk har infarten stängts av från tidigt morgon tills efter vallokalerna stängts av säkerhetsskäl.

Röstningen pågår hela dagen, en indikation på resultatet kan komma ikväll men det slutliga valresultatet dröjer ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".