Angela Merkel Eu flagga
Foto: TT

Efter valet: Lättnad att Merkel sitter kvar

Kristian Åström om reaktioner på finansmarknaden
1:39 min

Angela Merkels parti backar stort i förbundsdagsvalet, ändå sitter hon kvar som förbundskansler. Politiken och finansvärlden reagerar med lättnad – än så länge.

Statsminister Stefan Löfven gratulerade Angela Merkel på Twitter. Så gjorde även hans kollega från Danmark Lars Lökke Rasmussen.

Norges statsminister Erna Solberg som själv håller på med en svår regeringsbildning efter valet den 11 september skriver: "Fjärde raka valsegern är betryggande för Europa. Ser fram emot fyra nya år med gott och nära samarbete."

I grannlandet Österrike ses framgången av högerpopulistiska AfD dock som ett orosmoln. Resultatet var inte överraskande. Flyktingkrisen togs inte på allvar av de etablerade partierna i Europa, menar Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz.

I Frankrike gläder sig ledaren för den högerpopulistiska Front National, Marine Le Pen, över AfD:s framgånger. Det är en symbol för att folken i de europeiska länderna har vaknat, menar Le Pen.

Även högerpopulistiska Geert Wilders i Nederländerna gratulerar AfD.

Ändå är förhoppningarna stora att Merkel lyckas med att hålla ihop Europa. Presidenten av EU-parlamentet, Antonio Tajani skriver att Tyskland håller kvar vid den europeiska idén.

Finansvärlden verkar ta det tyska valresultatet med ro, rapporterar Ekot:s ekonomireporter Kristian Åström:

– Det är troligtvis inte något som påverkar finansmarknaden. Tyskland är stabilt ekonomiskt. Med Merkel och finansminister Wolfgang Schäuble vid rodret väntas inga stora förändringar. Den ekonomiska politiken med fokus på näringsliv i en ledande industrination fortsätter. Man kommer fortsätta att beta av statsskulden.

Den nya koalitionen väntas inte ändra så mycket på den ekonomiska politiken. Däremot kan eurosamarbetet påverkas, säger Kristian Åström:

– Kristdemokraterna måste samarbeta med Liberalerna nu och Liberalerna motsätter sig delar av hur eurosamarbetet fungerar i dag. Bland annat vill de ha ett regelverk för hur ett land kan gå ut eller kastas ut ur samarbetet.

Mer om Valet i Tyskland 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".