Mattias Gårdlund är djurskyddsinspektör på länsstyrelsen i Skåne.
Mattias Gårdlund är djurskyddsinspektör på länsstyrelsen i Skåne Foto: Annelie Frank/SR

"Vi skulle behöva göra många fler kontroller"

Djurskyddsinspektören: Vi kan inte ha koll på allting
2:08 min

Problemen med så kallade räddningshästar är svåra att komma åt. Det säger djurskyddsinspektörer efter Kalibers granskning av verksamheten. Hästarna tar bland annat med smittor till Sverige.

Tidigare i dag har Kaliber i en granskning visat på de problem som kan uppstå när djurvänner i Sverige räddar hästar som till exempel ska slaktas i andra länder.

Granskningen visar att omkring 30 av dessa räddningshästar, som kommit hit sedan hösten 2015, har kroniska skador eller allvarliga smittsamma sjukdomar.

Reglerna kring hur hästar ska registreras när de förs in i Sverige är olika, beroende på om det är till exempel avelsdjur, slakthästar eller tävlingshästar.

Därför är det svårt att få en överblick över vilka hästar som kommer in i landet och hur de här transporterna går till. Djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund försöker hålla koll i de registersystem för import av hästar som finns.

– Man kanske fuskar lite grann, man kanske har fel på tidpunkter och så vidare, men om man vet att man riskerar att fastna i nätet och att konsekvenserna är stora, så tar man inte chansen, säger han.

– Vi skulle behöva göra mycket fler kontroller. Ska jag vara helt ärlig kan vi inte ha koll på allting.

Skulle du ändå önska att ni hann göra fler kontroller?

– Absolut.

Men det händer att djurskyddsinspektörernas kontroller gör att fallen går vidare till en polisanmälan. Om det handlar om smitta kan Jordbruksverket besluta om isolering eller till och med avlivning av de sjuka djuren.

Just nu pågår en förundersökning mot en chaufför efter en transport av räddningshästar från Holland till Sverige. Han är misstänkt för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

I lastbilen stod flera hästar vilket inte är tillåtet enligt reglerna. En hingst hade en sårig och blodig tumör på sitt könsorgan som gjorde att han inte kunde fälla in det utan reste med det hängande under magen ända från Holland.

Hingsten avlivades kort efter ankomsten till Sverige. Tio av de andra hästarna som kom med transporten insjuknade i kvarka, en fruktad bakterieinfektion. Det är därför kontrollerna av transporterna är så viktiga säger djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund.

– Framför allt är det viktigt att se till att vi håller smittorna utanför landet, de medför enorma konsekvenser för djuren i vårt land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".