Shinzo Abe. Foto: TT
Shinzo Abe. Foto: TT

Japans premiärminister utlyser val

Shinzo Abe hoppas på stärkt mandat
2:03 min

I Japan väntar tidiga val till parlamentet efter att premiärminister Shinzo Abe meddelat att han kommer att upplösa underhuset.

Japans premiärminister Shinzo Abe kommer att upplösa det japanska underhuset i parlamentet redan på torsdag den 28 september. Hans parti Liberaldemokraterna leder opinionsundersökningarna stort och premiärministern vill dra nytta av det starka stödet. I olika opinionsundersökningar stöds partiet av mellan 30 och över 40 procent av väljarna.

Premiärminister Abe hoppas att det tidiga valet ska stärka hans mandat att genomföra sin politiska agenda. Han vill bland annat bemöta kärnvapenhoten från Nordkorea på ett mera aktivt sätt. Abe verkar för att officiellt skriva in de japanska självförsvarsstyrkornas roll i Japans pacifistiska konstitution. Han vill också sätta ihop ett ekonomiskt stimulanspaket, höja den låga momsen i Japan och satsa det extra tillskottet i statskassan på utbildning och att göra undervisningen för barn på dagis kostnadsfri.

Valet till underhuset väntas ske i slutet av oktober och kommer därmed över ett år innan parlamentarikernas ordinarie mandatperiod löper ut. Premiärministerns beslut att utlysa ett tidigt val har kritiserats av oppositionen för att vara ett sätt för Shinzo Abe att försöka skingra anklagelser om att ha gynnat en vän och ägare till ett utbildningsföretag på ett felaktigt sätt.

Demokratiska partiet är det största inom oppositionen men har idag stöd av knappt tio procent i opinionsundersökningarna. Innan premiärministern hann annonsera valet idag avslöjade dock guvernören i Tokyo Yuriko Koike att hon kommer att utmana Abe och leda det nya oppositionspartiet Hoppets parti. 

Koike är Japans första kvinnliga guvernör och vann en storseger i lokalvalen i Tokyoområdet förra året. Trots att det ledande partiet Liberaldemokraterna är starka, finns många osäkra väljare, varav en del väntas rösta på det nya partiet. Men Koike och Hoppets parti väntas inte ännu på allvar kunna utmana den sittande premiärministerns parti i valet som bör hållas inom mindre än en månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".