Jian Farhad letar efter sitt namn på en namnlistan
1 av 3
Jian Farhad som står och letar efter sitt namn på en namnlistan Foto: Filip Kotsambuikidis/Sveriges Radio
Kawa Mamed med fru och tre barn untaför vallokalen
2 av 3
Kawa Mamed med fru och tre barn untaför vallokalen. Foto: Filip Kotsambuikidis/Sveriges Radio
Kvinna håller upp finger med bläck på.
3 av 3
Asia Hoshana visar upp sitt finger som är doppat i bläck för att man inte ska kunna rösta flera gånger. Foto: Filip Kotsambouikidis/Sveriges Radio.

Kurderna röstar om självständighet i Irak

Johan-Mathias Sommarström från vallokal i irakiska Kurdistan
3:54 min

I irakiska Kurdistan pågår just nu omröstningen om självständighet. I en vallokal i regionens huvudstad Erbil, är många säkra på utgången.

– Jag har en riktigt bra känsla, nu hoppas jag bara på ett bra resultat också, säger Asia Hoshana som precis röstat för självständighet här på en vallokal i regionhuvudstaden Erbil.

Hon visar leende upp sitt finger för kameran, det är doppat i bläck för att man inte ska kunna rösta flera gånger.

– Vi hoppas på självständighet, och att kurdiska mödrars tårar inte spillts i onödan.

Utanför vallokalen står Kawa Mamend, han är pershmergasoldat, men i dag är han ledig för att rösta och är här med sin fru och tre barn, alla klädda i traditionella kläder.

– Det här är så viktigt för oss. Våra förfäder har stridit för självständigheten och nu kommer våra barn att få uppleva den, säger han.

Han nämner inte att omröstningen faktiskt inte leder till självständighet per automatik, den måste sedan utropas, och när och hur det ska ske är ännu oklart.

Grannländerna har protesterat skarpt mot folkomröstningen. I går stängde Iran sitt luftrum för att markera och även Turkiet har hotat med sanktioner och stängda gränser, även om de än så länge ser ut att vara öppna.

Enligt Irans utrikesdepartement har landet stängt gränsen mot irakiska Kurdistan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Men Zwar Mahmmod, chef för gränskontrollen Bashmakh mellan Iran och Irak, säger till den kurdiska tv-kanalen NRT att gränsen inte är stängd. Han lägger även till att de inte har fått något beslut från iranska myndigheter.

Senare på måndagen sade Irans utrikesdepartement att de håller landgränsen öppen, och tar därmed tillbaka sin tidigare utsaga, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Studenten Jian Farhad ser fram emot kvällen.

– Alla mina vänner har röstat ja, säger studenten Jian Farhad som står och letar efter sitt namn på en namnlistan. I kväll kommer det att vara stor fest, säger hon.

Kl 17 svensk tid stänger vallokalerna, och ett preliminärt valresultat väntas sent ikväll. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".