Man åtalad för grov våldtäkt via internet

"Delar av det är det värsta jag sett"
2:22 min

I dag väcktes åtal mot en man i 40-årsåldern som misstänks för våldtäkt via internet. Genom hot ska han ha fått barnen att göra det han vill, samtidigt som han spelade in.

Med hot om att döda eller skada barnen eller deras anhöriga har mannen, enligt åtalet, fått dom att utföra grova sexuella handlingar framför webbkameran.

– Han är misstänkt för olika sexuella övergrepp via internet. Rubriceringarna är i skalan från grov våldtäkt mot barn till utnyttjande av barn för sexuell posering, säger åklagare Emelie Källfelt.

Var det en svår stämningsansökan att skriva?

– Nej, egentligen inte. Vi vet ju vad han har gjort, det ser vi på filmerna.

Enligt åtalet, ska mannen ha spelat in övergreppen, och filmerna är en del av den bevisning som kommer att finnas med när rättegången inleds nu på torsdag.

Totalt handlar det om 27 barn som polisen sett på filmerna, 18 av dom har de kunnat identifiera. De flesta av barnen var under 15 år när de misstänkta gärningarna ska ha skett och alla bor utomlands. Svensk polis har samarbetat med kollegor i USA, Canada och Storbritannien.

– Han har ju då hotat barnen och tvingat dom att utföra mycket grova sexuella handlingar. Delar av det är det värsta jag sett faktiskt, säger Jörgen Lindeberg, utredare vid polisens nationella operativa avdelning, NOA.

– Han hotar ju väldigt många barn vid ett och samma tillfälle. Många kopplar bort honom men en del faller igenom och blir rädda. hoten riktar sig mot barnet själv, barnens anhöriga att de ska komma till skada på något vis och skandalisering som är väldigt vanligt i det här, säger Jörgen Lindeberg.

Alltså dela det på social medier eller visa upp det för andra?

– Ja

Mannen har under utredningen genomgått en mindre sinnesundersökning, enligt den anses han inte ha någon allvarlig psykisk störning.

Han är tidigare dömd för flera liknande brott, bland annat ett fall där han via nätet utnyttjat ett 60-tal svenska barn.

Kronje Samuelsson är mannens advokat:

– Det här har ju varit en lång polisutredning. Min huvudman har suttit frihetsberövad i över ett år nu och det är skönt för alla inblandade att det nu väckts ett åtal och att det här börjar gå mot sitt slut. Min huvudman tar starkt avstånd från den typ av brottslighet som han är misstänkt för, även om han har gjort vissa medgivanden under de förhör som varit, säger Kronje Samuelsson, mannens advokat.

Vad är det han har erkänt?

– Vad gäller hans inställning i stort så kommer det redogöras för under huvudförhandlingen, det vill jag inte gå in på just nu.

Mannen åtalas alltså bland annat för grov våldtäkt, något som ingen tidigare dömts för när det gäller sexualbrott över internet. Emelie Källfelt är åklagare:

– Ja, vi har bedömt att det finns ett utrymme att åtala på det här sättet, trots att lagstiftningen sett ut likadant i nästan tio år tid så har det skett en förändring inom praxis som vi menar ska tillämpas i det här fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".