Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Svartklädda män går med grönvita flaggor.
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar med plakat och flaggor i en tillståndslös demonstration i centrala Göteborg på söndagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

NMR får kortad demonstrationsväg

Vår reporter: Samlingsplatsen flyttas en bit norrut
1:06 min

Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att ändra samlingsplats och korta demonstrationsvägen för Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Göteborg den 30 september.

Förvaltningsrätten har beslutat att nästintill halvera demonstrationsvägen. I beslutet skriver man att vägen "av hänsyn till ordning och säkerhet ska kortas".

Den tidigare samlingsplatsen på Skånegatan flyttas norr, bort från bokmässan.

"Den ska börja något norrut jämfört med vad polisen beslutade, drygt 300 meter norrut", säger lagman Anders Hagsgård, vid förvaltningsrätten till SVT Nyheter Väst.

Och i stället för att få avsluta demonstrationen på Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg ska nu demonstrationen avslutas redan vid Gamla Ullevi.

Förvaltningsrätten motiverar sitt beslut med att mycket folk är i rörelse kring Korsvägen nära Mässan. Men också att centrala Göteborg i övrigt besöks av många människor en lördag.

Även den judiska församlingens överklagande har spelat roll. Rätten skriver att "hänsyn har också tagits till att Judiska församlingen firar jom kippur, nära den tidigare beslutade färdvägen".

"Man gör en annan bedömning än polisen gjort, genom att väga in jom kippur och rent fysiskt låta demonstrationen avslutas innan den kommer nära synagogan. Det är väldigt positivt", säger Aron Verständig.

Den judiska församlingen hade yrkat att de inte skulle få tillstånd till demonstration över huvud taget just den 30 september.

"Vi har bara möjlighet att begränsa demonstrationsrätten med hänsyn till ordning och säkerhet, och inte av några andra skäl. Därför får judiska församlingen avslag på det yrkandet", säger Anders Hagsgård

Förvaltningsrätten ser även till risken för motdemonstrationer och konstaterar att det inte finns andra bra alternativa färdvägar att erbjuda.

Förvaltningsrätten avslår samtidigt Nordiska motståndsrörelsens yrkande att få marschera längs paradgatan Avenyn.

Beslutet från förvaltningsrätten kan överklagas till kammarrätten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".