.
Foto: Khalid Mohammed

Svenskkurder åker hem för att rösta

"Jag mår bra av att rösta här hemma"
0:57 min

I dag går invånarna i irakiska Kurdistan till valurnorna för att rösta om självständighet från Irak, och många svenskkurder har åkt dit för att rösta.

Trots att man har kunnat rösta även från Sverige, har många svenskkurder valt att åka tillbaka till de självstyrande delarna i norra Irak för att delta i folkomröstningen på plats.

En av dem är Heresh Sadon från Stockholm, han reste för två veckor sedan.

– Jag röstade för 40 minuter sedan och jag vill delta i glädjen här i Kurdistan, med min familj, vänner och med mitt eget folk och jag vill minnas den här dagen. Jag vill inte rösta via mobilen eller datorn, säger han.

Under dagen väntas flera miljoner människor delta i folkomröstningen om irakiska Kurdistans självständighet från Bagdad.

Folkomröstningen hålls även i de oljerika områdena kring Kirkuk som i dag inte styrs av Kurdistans regionala regering, utan från Bagdad.

En annan person som åkt tillbaka till irakiska Kurdistan för att rösta på plats är Besir Baroski från Enköping.

– Jag ville rösta här i Kurdistan. Det här är en historisk dag. Jag kan inte beskriva mina känslor om hur glad jag är. En röst är en röst, men det som skiljer sig är att jag mår bra av att rösta här hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".