Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SD vill sänka ränteavdraget

SD:s Oscar Sjöstedt: Vi vet att alla efterfrågar det här
2:29 min
Delad bild: SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt och ett villaområde.
SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt Foto: Jonas Ekströmer/TT, Fredrik Sandberg/TT

Sverigedemokraterna vill nästa år inleda en nedtrappning av de omdiskuterade ränteavdragen för bostadslån. För att kompensera hushållen föreslår partiet - i den kommande skuggbudgeten - också sänkta inkomstskatter med 20 miljarder kronor.

Om bostadsmarknaden ska stabiliseras är det angeläget att nu börja sänka ränteavdragen, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

– Vi vet att alla efterfrågar det här, både internationella institutioner, och akademin och näringslivet. Men det har funnits en ängslighet bland politiker. Men vi sätter ned foten, och säger att vi måste börja göra det här. Inte minst för den finansiella stabiliteten och den skuldutveckling som vi har sett. Den är oroväckande.

Snart ska oppositionspartierna presentera sina alternativ till regeringens budget för nästa år. Ett av de nya förslagen från Sverigedemokraterna är att inleda en nedtrappning av de omdebatterade ränteavdragen, som gör det billigare att låna pengar till en bostad.

Partiet vill sänka avdraget som i dag ligger på 30 procent - till 25 procent.

Men det är viktigt att värna förutsägbarheten och tryggheten för hushållen, enligt SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

– Vi går fram väldigt försiktigt och säger att vi minskar med en procentenhet per år och det kommer vi att göra under fem års tid. Men en förutsättning för att det ska ske är också att hushållen kompenseras, inte bara kompenseras krona för krona, utan med råge, och det gör vi med ganska substantiella skattesänkningar på arbetsinkomster främst, säger han.

När ni gör det så här långsamt, får det då några effekter på bostadsmarknaden?

– Ja, det får det så klart, men kanske inte så starkt. Men alternativet, att göra det fort, tror jag snarare skulle riskera att utlösa något som vi försöker undvika. Dels är det oschysst på individnivå att helt plötsligt förändra spelplanen drastiskt, säger Oscar Sjöstedt.

Sverigedemokraterna föreslår i den kommande skuggbudgeten sänkt inkomstskatt - i form av ett sjätte jobbskatteavdrag - på 20 miljarder kronor för 2018.

Tar du ett ganska vanligt hushåll, med två arbetande föräldrar, eller två arbetande vuxna, med normala inkomster, då pratar vi om en skattesänkning netto totalt sett, på i storleksordningen 7 000-8 000 kronor per år, så hushållen blir vinnare med den här politiken, det är viktigt att lyfta fram, säger Oscar Sjöstedt.

En nedtrappning av ränteavdraget är politiskt kontroversiellt. Det var en av de frågor som diskuterades i de bostadspolitiska samtalen mellan regeringen, alliansen och Vänsterpartiet förra året - men de förhandlingarna sprack.

Sedan dess har stödet för sänkta ränteavdrag ökat. Inför partiets riksting i oktober föreslår också Kristdemokraternas ledning en långsam nedtrappning. Villkoret är att den åtgärden kombineras med sänkta inkomstskatter och ett riktat stöd till barnfamiljer, enligt KD:s partistyrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".