Elever i ett klassrum.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Här är ämnena som gör att flest missar examen

"Arbetslösheten finns hos de som inte slutfört gymnasiet"
2:01 min

Den som är orolig för att missa sin gymnasieexamen bör lägga extra tid på bland annat matematik och engelska. Det är några av de ämnen där det är vanligast att betyget hindrar gymnasieelever från att ta ut sin examen. Det visar en rapport som Skolverket publicerar i dag.

– Tittar vi på arbetslösheten i Sverige ser vi att de som går igenom gymnasiet, de är antingen i arbete eller i studier. Arbetslösheten finns hos de som inte slutfört en gymnasieutbildning. Då är det viktigt att vi gör allt vi kan för att fler ska gå igenom gymnasiet, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

14 000-15 000 elever saknar varje år betyg för att kunna ta ut sin examen på gymnasiet. Ungefär hälften har snubblat på mållinjen och saknar betyg i endast ett eller ett fåtal ämnen.

Därför säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson att det är viktigt att ge en extra knuff.

– Man kan stärka ämnet. På yrkesprogrammen är det till exempel många som har problem med engelska. Då kan man stärka det genom att till exempel erbjuda fler lektioner, stärka lärarstödet och fundera på om det behövs mer läromedel.

På högskoleförberedande program är det svenska 3, gymnasiearbetet och framförallt matematik 2b som flest har svårt att få godkänt i.

På yrkesprogrammen är det istället i engelska 5, religionskunskap 1 och matematik 1 som flest elever saknar betyg i efter att gymnasiet är slut.

De flesta av de ämnena har ett betygskrav så att den som saknar betyg automatiskt står utan examen.

Nu vill Skolverket att skolor och kommuner i hela landet tar reda på hur det ser ut just hos dem. En del skolor har redan anpassat undervisningen så att eleverna får mer stöd att klara de ämnen där det brister mest.

– Jag känner till skolor och kommuner som har stenkoll på resultaten och vet hur det går för de elever man har. Utifrån de resultaten har man också påbörjat ett aktivt arbete för att stärka kvalitén inom ett ämne, säger Peter Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".