Bildkollage med en kvinna och en man
SPD:s ledare Martin Schulz har sagt att partiet går i opposition men Angela Merkel har inte gett upp hoppet om en stor koalition med SPD. Foto: AP/AFP/TT

Turbulent dag efter valet i Tyskland

En koalition med CDU, gröna och liberaler är mest trolig
1:59 min

Dagen efter det tyska valet, som ritade om det politiska landskapet, har varit turbulent.

Splittringen inom det högerradikala Alternativ för Tyskland blev uppenbar och för kristdemokraterna, som tappade flest röster till AfD, väntar svåra koalitionsförhandlingar när tidigare partnern SPD bestämt sig för att gå i opposition.

– Oppositionsrollen är en viktig och ansvarsfull roll, sa socialdemokraternas ledare Martin Schulz när han kommenterade partiets historiskt dåliga resultat, 20,5 procent.

Han motiverar också beskedet med att inte vilja överlåta rollen som största oppositionsparti åt Alternativ för Tyskland, som med ett oväntat starkt resultatet, knappt 13 procent, för första gången tar plats i förbundsdagen.

Men redan i dag blev de interna motsättningarna inom AfD uppenbara. Vid pågående presskonferens meddelade den ena av partiets ledare, Frauke Petry, att hon inte tänker ingå i AfD:s partigrupp i parlamentet. Därpå lämnade hon salen och sina förvånade kollegor i partiledningen.

Petry står för en konservativ realpolitisk hållning och har kritiserat den nationalistiska och radikala flygel som blivit allt mer tongivande inom partiet. Hon är vald på ett direktmandat till förbundsdagen och tänker behålla det, men driva sin egen politik.

En stor del av AfD:s valframgång beror på missnöjda kristdemokrater. Att en dryg miljon CDU-väljare vandrade till det främlingsfientliga partiet skickar också en stark signal till partiledaren Angela Merkel.

Men hon kunde inte se vad hon hade kunnat göra annorlunda, sa hon om den gångna valrörelsen som har präglats av hätska attacker mot henne personligen.

I den svåra regeringsbildningen som väntar ser en koalition med de gröna och liberalerna ut som ett troligt, men besvärligt, alternativ med tanke på de stora skillnaderna mellan partierna och framför allt motviljan från det kristdemokratiska systerpartiet CSU, som också led svåra förluster.

Merkel har inte gett upp hoppet om en ny stor koalition med socialdemokraterna och kommer också att inleda samtal med dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".