poliser i förgrunden
1 av 2
Polis på plats vid en otillåten nazistmarsch i centrala Göteborg på söndagen Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar med plakat och flaggor i en tillståndslös demonstration i centrala Göteborg på söndagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Svartklädda män går med grönvita flaggor.
2 av 2
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar med plakat och flaggor i en tillståndslös demonstration i centrala Göteborg på söndagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nazistdemonstration får ändrad väg

Förvaltningsrätten: Hänsyn till ordning och säkerhet
1:43 min

Förvaltningsrätten flyttar samlingsplatsen och kortar färdvägen för Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg på lördag.

– Det är med hänsyn till ordning och säkerhet som vi har gjort den här begränsningen och då har vi vägt in en rad olika omständigheter. Den sammantagna bedömningen att det här har så stor påverkan på ordningen och säkerheten att vägen bör kortas, säger Anders Hagsgård, lagman på Förvaltningsrätten i Göteborg.

Förvaltningsrättens beslut säger att samlingsplatsen som tidigare var på Korsvägen precis utanför Svenska mässan och den pågående Bokmässan flyttas en bit norrut och att demonstrationen ska avslutas vid Gamla Ullevi.

Det innebär att färdvägen blir kortare och inte kommer in i de mest centrala delarna av Göteborg och att den inte heller kommer passera Judiska församlingens lokaler där man firar högtiden Jom Kippur.

– Oron har varit mycket stor men jag tror att det här beslutet kommer ingjuta större trygghet för mina medlemmar än tidigare. Det är en väsentlig förbättring, säger Allan Stutzinsky ordförande i judiska församlingen i Göteborg.

Förvaltningsrätten pekar också på risken för motdemonstrationer och att det enligt polisen inte finns några andra alternativa demonstrationsvägar.

Nordiska motståndsrörelsen avböjer att kommentera förändringarna till Ekot men säger till nyhetsbyrån TT att man inte kommer acceptera beslutet och att det kan hända att man kommer trotsa beslutet. Polisen i Göteborg säger å sin sida att man kommer se över vad det innebär för den operativa planeringen.

Nordiska motståndsrörelsen beskrivs som en nazistisk organisation och deras rätt att demonstrera enligt yttrandefriheten rör upp många känslor.

Mycket handlar om var gränsen går för vad som ska betecknas som hets mot folkgrupp. Polisen väntar stora motdemonstrationer och mobiliserar för att det kan bli bråk.

– Det är ett svårt beslut, det är väldigt många regler som samverkar, det finns inte särskilt mycket praxis på området och det är väldigt centrala frågor för demokratin. Det har varit ett intressant mål men samtidigt svårt och utmanande, säger Anders Hagsgård, lagman på Förvaltningsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".