Bildkollage med folk som firar och folk som räknar röster.
1 av 5
Foto: AFP/TT
Människor står runt ett bord och plockar med papper.
2 av 5
Kurdiska tjänstemän i Erbil räknar röster efter folkomröstningen om självständighet. Foto: AFP/TT
Kvinna håller upp finger med bläck på.
3 av 5
Asia Hoshana visar upp sitt finger som är doppat i bläck för att man inte ska kunna rösta flera gånger. Foto: Filip Kotsambouikidis/Sveriges Radio.
Bildkollage med en man som visar ett finger med bläck och en kvinna med en flagga över axlarna.
4 av 5
En man har röstat i Erbil. En kvinna bär en sjal med färger från Kurdistans flagga. Foto: AFP/TT
En kvinna i militäruniform står med ett papper.
5 av 5
En kvinna från den kurdiska styrkan peshmerga röstar i Erbil. Foto: AFP/TT

Feststämning i irakiska Kurdistan efter omröstningen

Stora utmaningar väntar irakiska Kurdistan
2:09 min

Folkomröstningen om självständighet för den kurdiska regionen i norra Irak väntas visa ett tydligt ja. Strax efter att vallokalerna hade stängt visade en undersökning att 78 procent av de 5,2 miljoner röstberättigade lagt sin röst, enligt Reuters som hänvisar till tv-kanalen Rudaw TV.

Efter folkomröstningen firas det på gatorna.

Utanför en vallokal i regionhuvudstaden Erbil strömmar musik ur högtalare. Folk har klätt sig fina.

Många betraktar stolt sina bläckdoppade pekfinger efter att ha fullbordat röstningen, vissa kysser valsedlarna.

Några nunnor går mot ett valbås, de ska rösta för självständighet säger de. En ung man som vill vara anonym men som tillhör den lilla kurdiska minoriteten kakai är stolt:

– Jag är mycket glad. Jag vill välja min regering, man kan inte leva med Irak. Deras regering bryr sig bara om shia. Vår kurdiska bryr sig om alla: kakai, sunni, keldaner, syrianer och yazidier. Det kommer att bli bättre, säger han.

Kurderna valde att genomföra folkomröstningen trots omvärldens hot och varningar. Turkiet har meddelat under dagen att de inte kommer att godkänna resultatet i vad de kallar "den så kallade folkomröstningen", Turkiet säger också att de kan stänga av den kurdiska oljeexporten och stänga gränserna.
Men ännu hålls gränserna öppna.

Iran har redan stängt luftrummet för alla flyg till den kurdiska regionen i Irak. De sa i dag att de också skulle stänga landgränserna – något som man ännu inte gjort. Båda länderna har ett stort ömsesidigt handelsutbyte med den kurdiska provinsen. De fruktar också en spridningsrisk till kurderna i deras egna länder.

Bagdad uppmanar omvärlden att inte respektera den kurdiska folkomröstningen och säger att alla gränser och flygplatser tillhör Irak och kan stängas. De hotar också med att skicka militär till så kallade omtvistade områden som Kirkuk och Bashiqa.
Men att historia just nu skrivs syns på de kurdiska gatorna. I en av vallokalerna stoppas jag av en festklädd kvinna som utropar:

– I dag är det en historisk dag för kurderna.

Men när festen är över väntar stora utmaningar i form av förhandlingar med centralregeringen i Bagdad och resten av omvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".