Porträtt på Ola Rollén.
Ola Rollén, vd för Hexagon, i februari 2017. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Succé-vd krävs på miljoner i utebliven skatt

Kammarrätten slår fast beslut från 2011
1:22 min

Efter en lång och utdragen skatteprocess stod det i dag klart att en av Sveriges mest framgångsrika affärsmän mätteknik-bolaget Hexagons vd Ola Rollén vd är skatteskyldig i Sverige. Redan 2011 krävdes han av skatteverket på 35 miljoner kronor. Och i dag meddelade kammarrätten i Stockholm att man fastställer Skatteverkets sex år gamla beslut.

Hexagons vd Ola Rollén är en av Stockholmsbörsen mest hyllade verkställande direktörer. De som investerade i Hexagon då han började som vd för 17 år sedan har kunnat se värdet på sina aktier öka 40 gånger.

I dag är mätteknikbolaget Hexagon, som framförallt lyckats växa genom utländska förvärv, ett internationellt storbolag med 18 000 anställda och verksamhet i 50 länder.

2002 flyttade Ola Rollén utomlands för att leda Hexagon från Storbritannien. Men när Skatteverket många år senare gick igenom hans deklarationer ansåg de att han hade väsentlig anknytning till Sverige och upptaxerade honom för åren 2005 till 2008 och krävde honom på 35 miljoner kronor.

Skattebeslutet har sedan dess valsat fram och tillbaka mellan förvaltningsrätten och Kammarrätten. Två gånger har förvaltningsrätten ändrat Skatteverkets beslut till Ola Rolléns fördel.

Men nu slår alltså Kammarrätten fast Skatteverkets beslut från 2011. Det här kommer mycket olägligt för Rollén, som står åtalad för insiderbrott i Norge efter att han köpt aktier i ett norskt bolag. 

Ola Rollén nekar kategoriskt till anklagelserna, åtalet ska upp i rätten i slutet på oktober.

Ekot har utan framgång sökt Ola Rollén för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".