Rohingyer i Bangladesh köar för att få hjälp.
1 av 3
Rohingyer som tagit sig från Burma till Bangladesh köar för att få hjälp. Foto: Dar Yasin/TT
Möte i Bangladesh om rohingya.
2 av 3
Många engagerade i lösning för rohingya. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.
Sakhtar f d bangladeshisk ambassadör.
3 av 3
Burma är döva för förhandling, säger före detta ambassadören Sakthar. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

Bangladesh vill att Burma tar tillbaka rohingyer

Ex-ambassadör: Att förhandla med Burma vore som att tala till en döv
1:54 min

I Bangladesh är oron stor för att den miljon rohingyer som flytt dit från Burma ska bli kvar. Det pågår nu en intensiv aktivitet för att få omvärlden att sätta press på Burma att ta tillbaka dem.

Sverige har tillsammans med andra länder begärt att få en redogörelse i FN:s säkerhetsråd för läget, och Bangladesh förlitar sig nu på världssamfundet, säger landets tidigare utrikesminister Morshed Khan.

– Nej vi har inga egna förhandlingar med Burma, vi har kategoriskt avvisat det, för vi vill inte förlora någon tid. Allt går nu via FN, säger Morshed Kahn, aktiv i partiet BNP och tidigare utrikesminister.

Här tycks alla ense om att de muslimska rohingyerna ska tillbaka till Burma, och inte få äventyra den bangladeshiska ekonomiska utvecklingen. Detta är ett fattigt land, och en miljon människor i ett område med mest skog och natur, skulle innebära hård konkurrens om jobben.

– Att försöka förhandla med Burma vore som att tala till en döv, säger ex-ambassadören Sakhtar.

Kina och Indien skulle de burmesiska militärerna lyssna till, men de två länderna har hittills stött den burmesiska ledningen, för att skydda sina egna investeringar där. Andra länder i regionen, som Indonesien och Malaysia med muslimska befolkningar, har inte heller ställt sig vid Bangladesh sida.

Förutom ekonomin är oron stor här för säkerhetsriskerna för hela regionen om flyktingarna blir kvar.

– Jag oroar mig för att flyktinglägren här kan bli rekryteringsmark för terrorister ute i världen, säger Morshed Khan.

Bangladesh har de senaste åren kämpat mot inhemsk radikalisering och terrorism kopplat till IS och al-Qaida. Utblottade och revanschistiska rohingyiska flyktingar är inte vad Bangladesh önskar sig.

Mobiltelefonföretagen har förbjudits att ge dem mobiler.

Mer om Bangladesh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".