Kurder firar omröstning om självständighet.
1 av 3
Det firandes runt om i den kurdiska regionen i Irak. Här i Kirkuk. Foto: AHMAD AL-RUBAYE/TT
Kurder firar efter omröstning om självständighet.
2 av 3
Firande i Erbil. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
En valurna töms efter den kurdiska folkomröstningen om självständighet.
3 av 3
Utgången av folkomröstningen väntas bli ett kraftfullt ja till självständighet för kurderna i norra Irak. Foto: SAFIN HAMED/TT

Kurder firar trots hot från omvärlden

"Äntligen ska vi bli ett eget land"
2:02 min

I den kurdiska folkomröstningen i går tyder allt på en rungande seger för självständighetssidan. 78 procent röstade trots hoten från omvärlden om stängda gränser, embargon och militär eskalering.

– Vi gjorde det, säger Korar Adnan.

Han är lycklig och säger att det är hans bästa dag i livet.

– Äntligen ska vi bli ett land, ett eget land.

Stad efter stad, samma firande. Omtvistade oljestaden Kirkuk, potentiell krutdurk, införde undantagslagar och utegångsförbud i delar av staden, men där det var fritt att gå ut firade tusentals på gatorna.

Samma sak i regionhuvudstaden Erbil där bilar tutade, fyrverkerier avfyrades i folkmassan, kurdisk traditionell dans spontandansades både på gator och torg och där tutande bilkorteger firade det som för många beskrivs som den största dagen i deras liv.

– Det är en stor dag i dag, den största dagen i mitt liv, på riktigt, utan tvekan säger en strålande Galaveg Mohammed Salah.

Hon är klädd i traditionella kurdiska festkläder och har dansat på torget nedanför Erbils citadell.

Ingen här bryr sig om omvärldens domedagspredikningar. FN:s fruktan över instabilitet, Irans stängda luftrum, Bagdads hot att skicka soldater till omtvistade områden som Kirkuk och Makhmour eller Turkiets hot att stänga gränsen och strypa oljeflödet för kurdisk export. Det är sånt som får bli problem senare, för någon annan.

– Jag har väntat på den här fantastiska dagen i 50-60 år. I dag är det som att vi blivit födda på nytt, det är en fantastisk värld igen, säger Stara Said och kan inte hålla tillbaka tårarna.

De kurdiska politikerna vet att svåra förhandlingar nu väntar, att Bagdad, Turkiet och Iran visar kalla handen, men många tror att grannländernas illvilja blir kortvarig. Kurdistan är för viktig handelspartner för att missa för två länder med tveksam ekonomi.

Axin Hurani är definitivt inte rädd för omvärlden hot om sanktioner och stängda gränser.

– Det finns absolut ingenting att vara rädd för. De begravde oss levande, de gasade oss i Halabja, de våldtog oss och kidnappade oss. Varför skulle vi vara rädda för stängda gränser.

Valdagen sammanfattas bäst av Doshen.

– Leve Kurdistan, Leve Masoud Barzani, leve Kurdistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".