Brand i Örebro moské, Vivalla
1 av 4
Brand i Örebro moské, Vivalla. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio.
Från Polisens pressträff i Örebro. I mitten: polisområdeschef Bo Andersson.
2 av 4
Från Polisens pressträff i Örebro. I mitten: polisområdeschef Bo Andersson. Foto: Anders Wiklund/TT
Abdul Rahman Nour
3 av 4
För den stadige moskébesökaren Abdul Rahman Nour är branden en stor tragedi. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio.
Brand moskén Vivalla Örebro
4 av 4
Brand moskén Vivalla Örebro Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio.

En person anhållen för moskébrand

Polisområdeschef Bo Andersson om gripandet
0:31 min

En person har anhållits för inblandning moskébranden i Vivalla under natten. I nuläget ser polisen inte några politiska eller religiösa motiv.

En man född 1997 och hemmahörande i Örebro har anhållits för den misstänkta mordbranden i Vivalla. Det berättar Bo Andersson, polisområdeschef i Örebro, under en presskonferens på tisdagsförmiddagen. Det finns inga fler misstänkta i dagsläget. 

Det var under natten som Örebro moské i området Vivalla drabbades av en storbrand. Branden startade under natten och släckningsarbetet pågår fortfarande under eftermiddagen, rapporterar Nerikes Allehanda.

Bönesalen i moskéns södra del är helt nedbrunnen, uppger polisen i Örebro län. En del i mitten är skadad medan den norra delen klarat sig hyggligt och är relativt intakt, skriver TT.

Men för den stadige moskébesökaren Abdul Rahman Nour är det ändå en stor tragedi.

– Jag var här bara några timmar innan. Jag kan inte tro det jag ser. Moskén är som ett hem för oss muslimer, det är inte bara en moské, säger han till P4 Örebro medan han beskådar den nedbrunna moskén.

Under 2014 drabbades Örebro moské av ett attentat när någon kastade in en flaska med misstänkt brandfarligt innehåll genom ett fönster. Den gången bröt ingen brand ut. Brandattentat har även skett mot andra svenska moskéer genom åren. På juldagen 2014 brann en moské i Eskilstuna – där visade utredningen inte på något brott.

Mustafa Setkic vid Sveriges muslimska råd (SMR) uttrycker sin bestörtning över branden.

– En hel del medlemmar har nog upplevt det här som ett livsverk. Det är sorgligt, säger han till TT.

Han understryker att orsaken till branden fortfarande är okänd. SMR har inte fått några rapporter om hot eller liknande mot moskén, säger Mustafa Setkic till TT.

Fakta: Bränder och attacker mot moskéer

Det är fortfarande oklart hur branden i Örebro moské startat.

Flera moskéer har tidigare drabbats av bränder och attacker. Här är några som skett i Sverige i år och i fjol.

9 april: Någon kastar in två stora stenar genom ett fönster på Falkenberg moské, medan kvällsbönen pågår.

11 april: Muslimska församlingen i Malmös lokaler utsätts för stenkastning. Tre stora fönsterrutor krossas. Händelsen utreds av polisens demokrati- och hatbrottsgrupp.

30 april: En brand utbryter strax före midnatt i Sveriges största shiamuslimska moské, Imam Ali Islamic Center i Järfälla. En man grips dagen därpå misstänkt för att ha anlagt branden, men släpps senare.

26 november 2016: Strax efter morgonbönen tar sig ett okänt antal personer i moskén i Bredängs centrum i Stockholm och klottrar hakkors och hatbudskap på väggarna. Gärningsmännen kastar även smällare och fyrverkerier i lokalen.

Sommaren 2016. Någon eller några har klottrat nazistiska budskap på moskén i Gnosjö i Småland.

Juni 2016: AIK-huliganer tar på sig en attack utanför moskén i Björns trädgård i Stockholm. Polisen betraktar händelsen som ett hatbrott, och rubricerade brotten som våldsamt upplopp, misshandel och skadegörelse.

17 januari 2016: Bradattentat mot Borås största moské. I april dömdes en 31-årig man till tre års fängelse för dådet. Innan branden hade han skickat rasistiska sms.

29 april 2016: Gävle. Misstänkt mordbrand vid moskén. Eldsvådan anlades vid entrédörren och släcktes snabbt. Ingen skadades fysiskt.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".