Khadija Ismayilova
Khadija Ismayilova tog stora risker med sin granskinga av telia Soneras affärer med Azerbajdzjans maktelit. Foto: Right Livelihood/TT

Glädje över Right-Livelihoodpriset

Khadija Ismayilova: Känns jättebra att vara pristagare
2:05 min

Hon beskrivs som en av världens modigaste journalister. Årets Right Livelihood-pris som tillkännagetts i Stockholm går i år till den grävande journalisten Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan, bland andra.

Och hon var glad när hon pratade med Ekot för en stund sen.

– Det känns jättebra att vara pristagare säger en glad Khadija Ismayilova på telefon.

Särskilt eftersom hon är bekymrad över ungas syn på journalistiken.

– Många unga journalister tror att yrket bara handlar om risktagande, lidande och uppoffringar i privatlivet. Men så är det ju inte. Det här priset visar att det också handlar om att bli belönad, säger hon till Ekot.

Reportern har avslöjat korruption i stor skala i Azerbajdzjan och satt fängslad en period. Men hon smugglade ut brev som publicerades.

Hon säger till Ekot att hon är rädd för att bli rädd, men ångrar inget vägval. Människor har demonstrerat till stöd för journalisten.

Right Livelihood-priset brukar kallas för det "Alternativa Nobelpriset". Khadija Ismayilova beskrivs som en av världens modigaste och mest framgångsrika grävande journalister. Hon har avslöjat korruption i stor skala i Azerbajdzjan, ett land där det är mycket svårt att arbeta för journalister och pristagaren satt också i fängelse en period.

Reportern har tagit stora risker också vid granskningen av telekombolaget Telia Soneras affärer med Azerbajdzjans maktelit.

– Jag försöker tänka efter om jag är rädd ibland men jag är rädd för att bli rädd.

Det var ett lätt val av pristagare, säger jurymedlemen och tidigare FN-rapportören Maina Kyiai från Kenya.

Han är på besök nu i Stockholm vid tillkännagivandet och framhåller hennes mod, beslutsamhet och kraft att komma igen, trots att hon fängslats, trakasserats och lidit.

Amerikanske miljöjuristen Robert Bilott tilldelas hederspriset för att ha avslöjat utsläpp av miljögifter. Aktivisten Yetnerbersh Niguisse får Right Livelihood-priset för arbetet för kvinnors och flickors rättigheter i Etiopien och människorättsjuristen Colin Gonsalves belönas för sin kamp för sårbara grupper i Indien.

Khadija Ismayilova tror inte att hon kommer att kunna ta emot priset vid ceremonin på Vasamuseet den första december i Stockholm eftersom hon har ett reserförbud i Azerbajdzjan och har svårt att få myndigheterna där att ändra på beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".